Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Opiskelupaikka AhlmanEdu Tampere, Arto Rastaan ravintolat Tampere tai Olo -ravintolat Helsinki 

Opintojen kesto n. 1,5 – 2,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Koulutus alkaa 1.8.2022.

Kohderyhmä: Yli 18-vuotiaille alasta kiinnostuneille. 

Voit hakea meille jatkuvan haun kautta!

2022 mahdollisuus päästä oppimaan italialaisen keittiön saloja paikallisiin ravintoloihin Brescian kaupungin / Garda-järven seuduille.

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden, jos opiskelija hankkii oppisopimuspaikan. Lisätietoja: hakutoimisto@ahlman.fi 

AhlmanEdun ravintola- ja catering-alalla voit suuntautua haluamallesi polulle kokkina tai tarjoilijana!  

 

AhlmanEdun ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on kolme erilaista polkua, jossa voit kehittyä kokkina tai tarjoilijana Tampereella, Helsingissä tai maailmalla! Voit olla esimerkiksi alan vaihtaja, harrastelija, uutta ammattia etsimässä, suorittanut toisen asteen koulutuksen tai haluat tähdätä ravintola-alan huipulle 

 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset ja hyvät taidot muun muassa ruoanvalmistuksesta tarjoiluun sekä vastuullisuudesta ja lähiruoasta asiakaspalveluun. Yksilöllisen opintopolun avulla voit syventää jo olemassa olevaa osaamistasi tai aloittaa tyhjältä pöydältä iästä riippumatta. Pääasia on, että sinulla on asenne kohdillaan ja halu oppia uutta! 

 

Sekä kokiksi ja tarjoilijaksi valmistuneet työllistyvät hyvin opintojen jälkeen. Opiskele ravintola- ja catering-alalla, tähtää työelämään tai suuntaa jatko-opiskelemaan! 

Ketterä koulutuspolku Lapland Hotelsilla!

Järjestämme Lapland Hotelsin ja Staffpointin kanssa yhteistyössä koulutuspolun, joka avulla pääset ketterästi kiinni ravintolan työtehtäviin Lapland Hotelsin kohteissa.

Koulutus alkaa 29.8. yhden kuukauden mittaisella koulutusjaksolla, joka toteutuu sekä lähiopetuksena AhlmanEdun tiloissa, verkko-opetuksena ja käytännön harjoittelussa Lapland Hotelsin Tampereen kahdessa yksikössä. Tämän jälkeen koulutusta on mahdollista jatkaa oppisopimuksella, eli tulet saamaan palkkaa samalla kun jatkat oppimista ja työskentelyä sekä Lapland Hotelsissa. Koulutuspolun kokonaiskestoon vaikuttaa jo kertynyt osaaminen, sillä oppimispolut räätälöidään jokaiselle osallistujalle yksilöllisesti.

Oppisopimusjakson voi halutessaan lähteä suorittamaan myös Lapland Hotelsin tunturi-kohteisiin.

Huippukokki ja -tarjoilija

AhlmanEdun Huippukokki ja -tarjoilija -koulutuksessa Tampereella sekä Helsingissä voit tähdätä yhteistyössä Arto Rastaan ja Olo Group ravintoloiden kanssa alan huipulle! Koulutus räätälöidään opiskelijalle sopivaksi. 

Huippukokki ja -tarjoilija koulutuksessa on mahdollisuus kehittyä huippuammattilaiseksi. Helsingissä uudenlainen koulutuskonsepti on alkanut syksyllä 2020 ja nyt voi hakeutua Helsingin lisäksi myös Tampereella alkaneeseen koulutukseen. Helsingissä huippuammattilaisuutta on edistämässä Olo Groupin ravintolat ja Tampereella Arto Rastaan ravintolat Periscope ja Dining26 

Tulisiko sinusta esimerkiksi seuraava kestävän kehityksen gastronomi, huippukokki tai ravintolapäällikkö? Voit valita tämän polun jo opintojen alkaessa tai opintojen aikana.

  

Lähiruokaa AhlmanEdussa

Opiskele kokiksi tai tarjoilijaksi ja kehitä osaamistasi Ahlmanin upeassa miljöössä ja ainutlaatuisissa oppimisympäristöissä lähiruoan parissa! 

AhlmanEdun kiertotalous on vahvasti esillä ja voit opiskelijana olla osa sitä! Kun yhdistetään kaksi ravintolaa, Tilapuoti sekä opiskelijat, saadaan luonnonantimista kaikki hyöty irti. Tällä hetkellä ravintolat hyödyntävät opiskelijoiden hankkimista tuotteista sen mitä saavat ja pystyvät. Tuotteet eivät ole tuotettuja, vaan suoraan metsästä ja omalta tontilta pöytään kerättyjä.  

Tavoitteenamme on pyrkiä suljettuun kiertoon eli alueella olevien ravinteiden kierrätykseen. Opiskelijana pääset olemaan lähellä lähiruoan tuottamista! 

Opintojen sisällöt mukautuvat opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan. Meillä opitaan tiimioppimisenmallilla, eli ajatellaan ja tehdään yhdessä. Voit valita tämän polun jo opintojen alkaessa tai opintojen aikana. 

Kohti kansainvälisyyttä

Erasmus+ avulla voit kehittää osaamistasi kansainvälisesti! Meillä opiskellessasi sinulla on myös mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamistasi ulkomailla, verkostoitua ja hankkia kansainvälisyystaitoja, joita tarvitaan tämän päivän kansainvälistyvässä työelämässä yhä enemmän. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä tutustumaan ravintola-alaan maailmalla ja kehittymään ammattilaisena!  

Tähtää ravintolamaailman huipulle maailmalla ja opiskele kokiksi tai tarjoilijaksi! Voit valita tämän polun jo opintojen alkaessa tai opintojen aikana. 

Tutkinnon suorittanut kokki

osaa toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa

osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot

osaa laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle

työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

 

Kokki voi työskennellä mm.:

Ravintolakokkina ravintoloissa (hotellit, korkeatasoiset ravintolat yms.)

Pitokokkina

Pääkokkina

Suurtalouskokkina

Keittäjänä

Tutkinnon suorittanut tarjoilija

osaa toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa

osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita

osaa esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia

työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

 

Tarjoilija voi työskennellä mm.:

Ruokaravintoloissa

Kahviloissa

Pubeissa / baareissa

Laivoissa

Hotellin ravintoloissa

“Ammatinvaihto tuntuu minusta hyvältä, kun täällä kannustetaan!” Tommi, 53-vuotias alanvaihtaja.

 

“Keittiössä opettajat tuntuvat vanhemmilta työkavereilta, joilta voi kysyä mitä vaan!”Joonas Tikka, kokkiopiskelija.

Tietoa hakijalle:

Voit hakea opiskelemaan kokiksi tai tarjoilijaksi Tampere -ryhmään jatkuan haun kautta. Täytä hakemus klikkaamalla tästä!

Meille voit hakeutua, kun opintojen alkamiseen mennessä:

 • olet täyttänyt 18 vuotta
 • olet suorittanut peruskoulun
 • sinulla on riittävä suomen kielen taito (taso B1)

Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta ja opiskelupäiviin kuuluu lounas. Kustannuksia voi tulla esimerkiksi oppikirjoista, opintoretkistä, työvaatteista ja -jalkineista sekä muista opiskelumateriaaleista.

Hakijat valitaan yhteispistemäärän perusteella (max. 30 pistettä). Hakemuksen perusteella hakijoista valitaan ensin soveltuvuuskokeeseen kutsuttavat, jonka pisteet lisätään hakemuspisteisiin.

 

Hakijoita arvioidaan seuraavin kriteerein

Koulutus ja työkokemus (9 pistettä)

 • Koulutus
 • Työkokemus alalta, johon hakee
 • Työkokemus, muu

Perustelut (12 pistettä)

 • Tiedot alasta ja opiskelusta Ahlmanilla
 • Tavoitteet opiskelulle ja työllistymiselle
 • Alaan liittyvä osaaminen ja harrastukset
 • Valmiudet suorittaa tutkinto

Soveltuvuuskoe (9 pistettä)

 • Tarvittavat tiedot ja taidot
 • Soveltuvuus alalle
 • Valmiudet dialogiin

Hakemus täytetään Opintopolussa; huippukokki tai -tarjoilija Tampere, huippukokki tai -tarjoilija Helsinki tai kokki tai tarjoilija Tampere.

Hakemuksessa sinun on ilmoitettava korkein suorittamasi tutkinto. Työkokemuksesta on laskettava ja ilmoitettava erikseen sekä alaan liittyvä että muu työkokemus. Hakemukseen on liitettävä kopiot todistuksista, jotka osoittavat koulutuksen ja työkokemuksen.

Valmistaudu hakemuksen täyttämiseen tutustumalla tutkintosi sisältöön ePerusteet-sivustolla. Löydät tiedot palvelusta tutkinnon nimellä tai suoraan linkkinä siltä sivulta, jolta siirryit tälle hakulomakkeelle. Tutustu myös tietoihin opiskelusta AhmanEdulla osoitteessa ahlmanedu.fi.

 

Hakemuksen perusteluissa sinulta kysytään seuraavia asioita:

Tiedot alasta ja opiskelusta AhlmanEdussa

 • Millaista osaamista alallasi tarvitaan?
 • Miksi haluat opiskelemaan juuri AhlmanEduun?

 

Tavoitteet opiskelulle ja uralle

 • Mitä tutkintoosi sisältyviä opintoja erityisesti odotat ja miksi?
 • Mihin työtehtävään ja työpaikkaan haluaisit työllistyä opiskelun jälkeen tai sen aikana?

 

Alaan liittyvät harrastukset ja osaaminen

 • Mitä alaan liittyvää muuta koulutusta tai osaamista sinulla on?
 • Mitä alaan liittyviä harrastuksia tai kokemusta sinulla on?

 

Liitteet

 • Opiskelutodistukset
 • Työtodistukset

Koska AhlmanEdussa opimme yhdessä tiimeissä, haluamme arvioida myös valmiuksiasi dialogiin. Siksi kutsumme hakemuksen perusteella parhaimmat pisteet saaneet hakijat soveltuvuuskokeeseen, joka keväällä 2022 järjestetään verkossa.

 

Soveltuvuuskoe

Ravintola- ja cateringalan soveltuvuuskoe järjestetään 2.5.2022. Lähetämme sähköpostitse kutsun ja ohjeet soveltuvuuskokeeseen valituille viimeistään 22.4. Lähetämme myös tiedon niille hakijoille, joita ei valittu tällä kertaa soveltuvuuskokeeseen.

Soveltuvuuskoe on pienryhmissä annetusta aiheesta hakijoiden kesken käytävä keskustelu tai yksilötehtävä-/haastattelu. Voit valmistautua valintapäivään perehtymällä huolellisesti kutsussa annettuihin ohjeisiin ja materiaaleihin.

 

Materiaali- ja valmistautumisohjeet hakijalle

Keskusteluun saattaa liittyä ennakkotehtävä, johon ohjeet lähetetään kutsun yhteydessä.

Julkaisemme valinnan tulokset osoitteessa Opintopolussa 13.5. mennessä. Käy tarkistamassa valinnan tulos sekä vastaanottamassa mahdollinen opiskelupaikka Oma Opintopolussa 29.5. mennessä.

Valituksi ja valitsematta tulemisesta lähetetään päätös kaikille hakijoille viimeistään 10.6. Opiskelijoiksi valituille lähetetään kesäkuun aikana myös ohjeet opintojen aloituksesta.

Opiskelu alkaa mm. etätehtävien tekemisellä 1.8. ja ensimmäinen paikalla oloa vaativa orientaatiopäivä on 15.8.

Koulutus toteutetaan tiimioppimisen mallilla yhdessä ajattelemalla ja tekemällä mm.

 • kirkastamalla ja kiteyttämällä ydinasiat ja tavoitteet
 • suunnittelemme, miten voimme saavuttaa tavoitteet
 • kokeilemme ja toteutamme suunnitelmat käytännössä
 • keskustelemme tiimissä meille tärkeistä asioista
 • reflektoimme tekemistämme

Tutustu tiimioppimisen malliin: Tietoa hakijalle

Jos et löydä verkkosivuiltamme vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella.

 

Yhteydenottolomake koulutukset
Haluan

Minua kiinnostava koulutus tai koulutukset

Kysyttävää kokkikoulutuksesta? Kysy meiltä!

Opiskelija- ja hakijapalvelut

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.

 

Uutiskirje