Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Opiskelupaikka Tampere

Opintojen kesto n. 1,5 – 2,5 vuotta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti.

Seuraava koulutus alkaa 31.7.2023.

Kohderyhmä: Yli 18-vuotiaille alasta kiinnostuneille. 

Haku koulutukseen ei ole tällä hetkellä avoinna.

Mahdollisuus Erasmus+ -vaihtoon

Koulutuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden, jos opiskelija hankkii oppisopimuspaikan. Lisätietoja: hakijapalvelut@ahlman.fi 

AhlmanEdun ravintola- ja catering-alalla voit suuntautua haluamallesi polulle kokkina tai tarjoilijana!  

AhlmanEdun ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on erilaisia polkuja, joissa voit kehittyä kokkina tai tarjoilijana! Voit olla esimerkiksi alan vaihtaja, harrastelija, uutta ammattia etsimässä, suorittanut toisen asteen koulutuksen tai haluat tähdätä ravintola-alan huipulle

 

Ravintola-alan opiskelijat opiskelevat tiimimallilla elämysalojen tiimissä tai työvaltaisesti oppi- tai koulutussopimuksella alan työpaikoissa. Meillä on laajat työelämäverkostot huippuravintoloista lounasravintoloihin, ja opiskelun aikana suoritat osan opinnoistasi itseäsi kiinnostavissa paikoissa. AhlmanEdun omat oppimisympäristöt tarjoavat mahdollisuuden harjoitella alaa monipuolisesti perustaidoista alan uusimpiin trendeihin, luontoruokailun järjestämisestä ravintola-alan yrittäjyyteen. Opiskelijatiimeillä on mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa ravintolapalveluita myös pop-up tyylisesti AhlmanEdussa.

 

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset ja hyvät taidot muun muassa ruoanvalmistuksesta tarjoiluun sekä vastuullisuudesta ja lähiruoasta asiakaspalveluun. Yksilöllisen opintopolun avulla voit syventää jo olemassa olevaa osaamistasi tai aloittaa tyhjältä pöydältä iästä riippumatta. Pääasia on, että sinulla on asenne kohdillaan ja halu oppia uutta! 

 

Sekä kokiksi ja tarjoilijaksi valmistuneet työllistyvät hyvin opintojen jälkeen. Opiskele ravintola- ja catering-alalla, tähtää työelämään tai suuntaa jatko-opiskelemaan! 

Lähiruokaa AhlmanEdussa

Opiskele kokiksi tai tarjoilijaksi ja kehitä osaamistasi AhlmanEdun upeassa miljöössä lähiruoan parissa! 

Opintojen sisällöt mukautuvat opiskelijoiden kiinnostuksen mukaan. Meillä opitaan tiimioppimisen mallilla, eli ajatellaan ja tehdään yhdessä. Voit valita tämän polun jo opintojen alkaessa tai opintojen aikana. 

Kohti kansainvälisyyttä

Erasmus+ avulla voit kehittää osaamistasi kansainvälisesti! Meillä opiskellessasi sinulla on myös mahdollisuus kehittää omaa ammatillista osaamistasi ulkomailla, verkostoitua ja hankkia kansainvälisyystaitoja, joita tarvitaan tämän päivän kansainvälistyvässä työelämässä yhä enemmän. Opiskelijana sinulla on mahdollisuus päästä tutustumaan ravintola-alaan maailmalla ja kehittymään ammattilaisena!  

Tähtää ravintolamaailman huipulle maailmalla ja opiskele kokiksi tai tarjoilijaksi! Voit valita tämän polun jo opintojen alkaessa tai opintojen aikana. 

Teemme yhteistyötä

Tutkinnon suorittanut kokki

osaa toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa

osaa valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa huomioiden erityisruokavaliot

osaa laittaa ruoan esille annoksittain tai suurelle joukolle

työskentelee ravintoloissa, catering-alalla, henkilöstöravintoloissa, kahviloissa, juhla- ja pitopalveluissa, lasti- ja matkustajalaivoissa sekä suurkeittiöissä.

 

Kokki voi työskennellä mm.:

Ravintolakokkina ravintoloissa (hotellit, korkeatasoiset ravintolat yms.)

Pitokokkina

Pääkokkina

Suurtalouskokkina

Keittäjänä

Tutkinnon suorittanut tarjoilija

osaa toimia asiakaspalvelijan tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa

osaa kunnostaa asiakastiloja ja laittaa esille myytäviä tuotteita

osaa esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia

työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.

 

Tarjoilija voi työskennellä mm.:

Ruokaravintoloissa

Kahviloissa

Pubeissa / baareissa

Laivoissa

Hotellin ravintoloissa

”Ammatinvaihto tuntuu minusta hyvältä, kun täällä kannustetaan!” Tommi, 53-vuotias alanvaihtaja.

 

”Keittiössä opettajat tuntuvat vanhemmilta työkavereilta, joilta voi kysyä mitä vaan!”Joonas Tikka, kokkiopiskelija.

Tietoa hakijalle:

Yli 18-vuotiaiden hakeutuminen jatkuvassa haussa täällä.

Oppivelvollisten hakeutuminen yhteishaussa 21.2.-21.3.2023 Opintopolussa sekä jatkuvassa haussa 30.6. asti.

 

Perustutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta ja opiskelupäiviin kuuluu lounas. Kustannuksia voi tulla esimerkiksi oppikirjoista, opintoretkistä, työvaatteista ja -jalkineista sekä muista opiskelumateriaaleista.

Oppivelvollisille opiskelu on täysin maksutonta.

Hakijat valitaan yhteispistemäärän perusteella (max. 30 pistettä). Hakemuksen perusteella hakijoista valitaan ensin valintahaastatteluun kutsuttavat, jonka pisteet lisätään hakemuspisteisiin.

 

Hakijoita arvioidaan seuraavin kriteerein

Koulutus ja työkokemus (9 pistettä)

  • Koulutus
  • Työkokemus alalta, johon hakee
  • Työkokemus, muu

Perustelut (12 pistettä)

  • Tiedot alasta ja opiskelusta AhlmanEdussa
  • Tavoitteet opiskelulle ja työllistymiselle
  • Alaan liittyvä osaaminen ja harrastukset
  • Valmiudet suorittaa tutkinto

Soveltuvuuskoe (9 pistettä)

  • Tarvittavat tiedot ja taidot
  • Soveltuvuus alalle
  • Valmiudet dialogiin

Hakemuksessa sinun on ilmoitettava korkein suorittamasi tutkinto. Työkokemuksesta on laskettava ja ilmoitettava erikseen sekä alaan liittyvä että muu työkokemus. Hakemukseen on liitettävä kopiot todistuksista, jotka osoittavat koulutuksen ja työkokemuksen.

Valmistaudu hakemuksen täyttämiseen tutustumalla tutkintosi sisältöön ePerusteet-sivustolla. Löydät tiedot palvelusta tutkinnon nimellä tai suoraan linkkinä siltä sivulta, jolta siirryit tälle hakulomakkeelle.

 

Hakemuksen perusteluissa sinulta kysytään seuraavia asioita:

Tiedot alasta ja opiskelusta AhlmanEdussa

  • Millaista osaamista alallasi tarvitaan?
  • Miksi haluat opiskelemaan juuri AhlmanEduun?

 

Tavoitteet opiskelulle ja uralle

  • Mitä tutkintoosi sisältyviä opintoja erityisesti odotat ja miksi?
  • Mihin työtehtävään ja työpaikkaan haluaisit työllistyä opiskelun jälkeen tai sen aikana?

 

Alaan liittyvät harrastukset ja osaaminen

  • Mitä alaan liittyvää muuta koulutusta tai osaamista sinulla on?
  • Mitä alaan liittyviä harrastuksia tai kokemusta sinulla on?

 

Liitteet

  • Opiskelutodistukset
  • Työtodistukset

Koska AhlmanEdussa opimme yhdessä tiimeissä, haluamme arvioida myös valmiuksiasi dialogiin. Siksi kutsumme hakemuksen perusteella parhaimmat pisteet saaneet hakijat valintahaastatteluun, joka järjestetään verkossa.

 

Soveltuvuuskoe 31.3.2023 mennessä hakeneille

Ravintola- ja cateringalan soveltuvuuskoe järjestetään 2.-10.5.2023 välisenä aikana. Lähetämme sähköpostitse kutsun ja ohjeet soveltuvuuskokeeseen valituille viimeistään 21.4.2023. Lähetämme myös tiedon niille hakijoille, joita ei valittu tällä kertaa.

Valintahaastattelu on pienryhmissä annetusta aiheesta hakijoiden kesken käytävä keskustelu tai yksilötehtävä-/haastattelu. Voit valmistautua valintapäivään perehtymällä huolellisesti kutsussa annettuihin ohjeisiin ja materiaaleihin.

 

Soveltuvuuskoe 18.4.-31.5.2023 aikavälillä hakeneille

Ravintola- ja cateringalan soveltuvuuskoe järjestetään 5.-8.6.2023 välisenä aikana. Lähetämme sähköpostitse kutsun ja ohjeet soveltuvuuskokeeseen valituille viimeistään 2.6.2023. Lähetämme myös tiedon niille hakijoille, joita ei valittu tällä kertaa.

Valintahaastattelu on pienryhmissä annetusta aiheesta hakijoiden kesken käytävä keskustelu tai yksilötehtävä-/haastattelu. Voit valmistautua valintapäivään perehtymällä huolellisesti kutsussa annettuihin ohjeisiin ja materiaaleihin.

 

Materiaali- ja valmistautumisohjeet hakijalle

Perehdy Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon – koulutukseen näiden verkkosivujen kautta

Perehdy Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon – tutkinnonperusteisiin täältä

Perehdy ensimmäiseen pakolliseen tutkinnon osaan täältä

Tutustu Tiimioppimisen malliin täältä ja valmistaudu keskustelemaan soveltuvuuskokeessa miten tiimioppiminen sopii minulle.

Julkaisemme valinnan tulokset 31.3. mennessä hakeneille Opintopolussa 17.5.2023 mennessä. Käy tarkistamassa valinnan tulos sekä vastaanottamassa mahdollinen opiskelupaikka Oma Opintopolussa 31.5.2023 mennessä.

Valituksi ja valitsematta tulemisesta lähetetään päätös kaikille hakijoille viimeistään 9.6.2023. Opiskelijoiksi valituille lähetetään kesäkuun aikana myös ohjeet opintojen aloituksesta.

Opiskelu alkaa mm. etätehtävien tekemisellä 31.7.2023 ja ensimmäinen paikalla oloa vaativa orientaatiopäivä on 14.8.2023

Koulutus toteutetaan tiimioppimisen mallilla yhdessä ajattelemalla ja tekemällä mm.

  • kirkastamalla ja kiteyttämällä ydinasiat ja tavoitteet
  • suunnittelemme, miten voimme saavuttaa tavoitteet
  • kokeilemme ja toteutamme suunnitelmat käytännössä
  • keskustelemme tiimissä meille tärkeistä asioista
  • reflektoimme tekemistämme

Tutustu tiimioppimisen malliin: Tietoa hakijalle

Jos et löydä verkkosivuiltamme vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella.

 

Yhteydenottolomake koulutukset
Haluan

Minua kiinnostava koulutus tai koulutukset

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä meihin!

Opiskelija- ja hakijapalvelut

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.

 

Uutiskirje