Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Ovet auki maailmalle Erasmus+ – vaihdon avulla

 

Maaliskuun lopussa oli varmasti vähän perhosia vatsassa muutamalla opiskelijalla, jotka olivat suuntaamassa kahden kuukauden Erasmus+ – vaihtoon Pohjois-Italiaan Brescian ja Garda-järven alueelle. Kymmenen matkailualan sekä neljä ravintola ja cateringin-alan opiskelijaa lähti kahdeksi kuukaudeksi työssäoppimaan paikallisiin yrityksiin, kehittämään kielitaitoaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Myöhemmin vielä kolme luontoalan opiskelijaa saapui hieman lyhyempään vaihtoon samoille alueille. AhlmanEdun markkinointitiimin työntekijä kävi tapaamassa opiskelijoita helteisessä Italiassa toukokuun lopulla. Millaisia kokemuksia ja fiiliksiä kahteen kuukauteen oikein mahtuu?

Mutta ennen sitä, mikä se Erasmus+ oikein on? Erasmus+ on Euroopan unionin rahoittama vaihto-opiskelijaohjelma.  Se antaa tilaisuuden kaikkien alojen tutkinto-opiskelijoille osallistua Erasmus-apurahalla tuettuun 2-12 kuukauden opiskelijavaihtoon ulkomaisessa koulussa, sekä Erasmus- harjoitteluun ohjelmaan osallistuvan maan yrityksessä tai organisaatiossa EU:n jäsenvaltioissa, ETA-maissa ja Turkissa. Erasmus+ on mahdollista myös henkilökunnalle aikuisten elinikäisen oppimisen vaihtona. Olemmekin aika onnekkaita AhlmanEdussa, sillä meidän opiskelijoillamme sekä työntekijöillämme on mahdollisuus päästä kehittämään omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan ulkomailla. Aiemmin blogissa esittelemämme matkailualan vastuuvalmentaja Raija Ilmasti toimii AhlmanEdun Erasmus+ – koordinaattorina.

Brescia on Lombardian alueella Pohjois-Italiassa sijaitseva kaupunki, josta on n. tunnin bussimatka Garda-järven alueelle. Suunnilleen puolet opiskelijoistamme asuivat sekä pääosin työskentelivät Bresciassa ja loput sijoittuivat Garda-järvelle Manerban sekä Padenghen tienoolle. Työpaikkoina oli muun muassa ravintolat, hotellit, leirintäalueet, museot sekä viinitila. Bresciassa opiskelijoiden kotina toimi hostelli, jossa he jakoivat muutaman hengen huoneet keskenään, mutta hostellissa asui myös muualta maailmasta tulleita opiskelijoita. Manerbassa olijat myös majoittuivat muiden kansallisuuksien kanssa majatalossa jakaen yhteisen huoneen siellä. Majoituksissa siis vallitsi myös kansainvälinen tunnelma ja eri kulttuureihin tutustuminen avarsi ja joiltain osin vähän hiersikin välillä.

Kun monta erilaista persoonaa eri kulttuuritaustoista laitetaan saman katon alle, voi välillä joutua törmäyskurssille. Yhteisten tilojen siisteys aiheuttaa välillä suukopua, kun ihmisillä on eri käsitys siisteydestä. Eikä perinteiseltä ruokakiukultakaan ole vältytty, kun joku on joskus syönyt jonkun toisen eväät. Nopeasti myös huomattiin vessapaperin olevan haluttua valuuttaa ja omaa vessapaperia suojellaan kuin aarretta. Kun kyseessä on aikuiset ihmiset, niin asiat pyritään pitämään sovussa ja viimeistään yhteisessä illanvietossa jo unohtuu kadonnut keksipaketti tai pesukoneeseen unohtuneet pyykit. Tämähän on sitä elämänkokemusta ja erilaisuuden rikkautta parhaimmillaan.

Meillä Suomessa on myös totuttu aika vapaaseen ja tasa-arvoiseen työkulttuuriin, jossa ei välttämättä ole selkeitä porrastuksia eri asemassa olevien ihmisten välillä. Italia on tietyiltä osin vanhoillisempi maa ja siellä vallitsee vahvemmin hierarkia työelämässä. Välillä myös meidän suomalaisten vakava ilmeettömyys voidaan tulkita vähän tökeröksi, sillä italialaisille kehonkieli ja eleet ovat paljon vahvempia ja niihin kiinnitetään huomiota enemmän. Välillä siis väärinymmärryksiltä ei vältytä työelämässäkään, kun hiljaisempi suomalainen hämmentää impulsiivista italialaista. Ymmärrettävää on myös opiskelijoiden turhautuminen, kun välillä he kokevat saavansa liian heppoisia töitä, vaikka mieli tekisi laittaa kädet saveen täysillä. Meillä kun on opittu heittäytymään syvään päätyyn AhlmanEdussa. Italiassa taas ei ole yhtä paljon työssäoppimista opintojen aikana, joten heillä ei ole totuttu antamaan opiskelijalle yhtä paljon vastuuta työpaikoilla.

Opiskelijoiden ahkeruus ja omatoimisuus on kuitenkin noteerattu työpaikoilla, sillä muutamille on tarjottu kesätöitä koulutussopimuspaikoista, joten joillakin Italia ei jääkään vielä muistoksi. Kaikki opiskelijat arvostavat suuresti saamaansa oppia työpaikoilta, sillä vieraalla kielellä työskentely vieraassa maassa on kasvattava kokemus, jonka opit ja kopit tulevat olemaan hyödyksi tulevaisuudessa. Osa onkin vaihdon aikana ymmärtänyt haluavansa tähdätä tulevaisuudessakin nimenomaan ulkomaille töihin. Opiskelijamme on otettu ihailtavan hyvin osaksi työyhteisöjä, ja osa heistä on saanut nauttia italialaisesta vieraanvaraisuudesta, kun kollega on kutsunut heidät lounaalle kotiinsa tutustumaan italialaiseen perhe-elämään.

Oikeastaan kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Italian parhaimpia anteja ovat olleet myös hyvä ruoka ja viini. Yhdessä vietetyt illat ruoan ja juoman parissa ovat syventäneet myös opiskelijoiden keskinäisiä suhteita, ja osa onkin solminut uusia toivottavasti jopa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Brescian hostellissa asuneet portugalilaisetkin vannoivat tulevansa porukalla elokuussa Suomeen ja vastavierailukutsukin on suomalaisille heitetty.

Kun seurasin opiskelijoiden näyttöjä ja työskentelyä, ei voinut kuin ihailla. Miten asiantuntevasti he olivat sisäistäneet tuntemattoman alueen faktat, tavat ja kulttuurin. Osa hoiti suvereenisti italiaksi myös pienet päivittäiset asiat, joten kielitaitoa tulee matkalaukussa kotiinpäin. Opastukset sujuivat englanniksi kuin vanhoilta tekijöiltä, ja ilo sekä into heidän saavutuksistaan tarttui varmasti kaikkiin paikalla oleviin. Ei ole epäilystäkään, etteikö ovet maailmalle olisi auki näille rohkeille ja taitaville opiskelijoillemme. Edessä on loistava tulevaisuus, missä tahansa se onkaan heillä.

 

Lähde Erasmus+ infoon Wikipedia.

Kuvat ja teksti: AhlmanEdu markkinointi

 

Lue Raija Ilmastista kertova blogi täältä!