Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

AhlmanEdun ravintola- ja cateringalan opiskelijat saivat ranskalaisia vieraita

Viikolla 7 AhlmanEdun kampuksella oli Ranskasta Erasmus+ –vaihto-opiskelijoita Lycee Jean Monnet oppilaitoksesta. Ravintola- ja cateringalan opiskelijat tekivät yhdessä ranskalaisten opiskelijoiden kanssa Ranska-menun, joka tarjoiltiin torstaina. Kun suomalaisia opiskelijoita on vastaavasti ollut Ranskassa, siellä on toteutettu Suomi-menu. Kyseisenlainen Erasmus+ –vaihtomalli on ainoaa laatuaan Suomessa, ja sen rakenne on AhlmanEdun ravintola- ja cateringalan opettajan Pasi Lassilan käsialaa.

Vierailijat pääsivät nauttimaan kunnon talvesta, kun juuri heidän vierailuviikolleen tupsahti kasapäin lunta ja hieman pakkasta. Ranskassa ei ole samanlaista talvea kuin Suomessa, ja tällainen talvi olikin eksoottinen kokemus vaihto-opiskelijoille.

Maanantaina opiskelijat kävivät tutustumaan Tampereeseen oppainaan matkailualan opiskelijoita. Samalla vierailtiin Lapland Hotelsissa ja Tisle Gastrobarissa.

Tiistaina alettiin preppaamaan ranskalaista menua. Silloin keskityttiin lähinnä leivontaan. Menua valmisteltiin ja toteutettiin koko ajan ranskalainen-suomalainen työpareina, joten kielitaito kehittyi jokaisella ja tekeminen oli oikeasti kansainvälistä. Illalla tutustuttiin Pyynikin alueeseen.

 

Saku, Joel ja William tekevät cannelooneja (cannelés), jotka ovat Bordeauxn alueen erikoisuus.

 

William ja Aysun preppaavat vihanneksia.

 

Keskiviikkona preppaus jatkui. Illalla opiskelijat pääsivät tutustumaan suomalaiseen urheiluhenkeen, kun lähdettiin porukalla katsomaan Ilves-Tappara peliä Tampere Areenalle. Ranskalaiset opiskelijat nauttivat kovasti sekä itse ottelusta, että tunnelmasta joka yleisössä vallitsi.

Torstaina tarjoiltiin menu, jota koko alkuviikko oli valmisteltu. Tarjoilun hoitivat matkailualan opiskelijat. Tekstin alta löytyy lopullinen menu. Varauksia lounaalle on tullut reilusti yli kaksikymmentä. Ravintola- ja catering- ja matkailualan opiskelijat pääsivät nauttimaan menusta lounaan jälkeen yhdessä vieraiden ja vastuuopettajien kanssa.

 

Matteo esittelee vasikanfileitä, jotka höyrytetään kypsiksi uunissa. Sitten ne voidellaan ankanrasvalla, jolloin fileet saavat kauniin värin. Fileet ovat Ahlmanilaista vasikkaa.

 

 

Kun keittiö pääsi kunnolla vauhtiin, “Yes, chef!” raikasi, tuoksu oli huumaava ja ruokaa kiidätettiin saliin tiuhaa tahtia. Keittiön pyörittäminen ei todellakaan näytä helpolta: sen välissä, kun asiakas tilaa ja saa ruokansa on monta välivaihetta, ja kun asiakkaita on yli kaksikymmentä, köysiä mistä pidellä piisaa. Opettaja Pasi piti pakkaa kasassa ja toimi tarjoilijoiden ja keittiön välisenä viestinviejänä. Välillä kielenkäyttö keittiössä voi ulkopuolisen korvaan kuulostaa tylyltä, mutta keittiössä on oltava tehokas.

 

Pasi Lassila pitää pakkaa kasassa tiskillä.

 

Kolme opiskelijaa “nostaa” annokset tarjoiltaviksi.

 

Salissa tuntui olevan tyytyväisiä asiakkaista, hennon puheensorinan lomassa kauniisti aseteltuja annoksia maisteltiin tyytyväisen näköisenä. Moni oli utelias annoksestaan, ja matkailualan opiskelijat vastasivat parhaansa mukaan. He olivat saaneet Pasilta infon kaikista annoksista juuri ennen ovien avaamista. Jälkeenpäin lyhyessä haastattelussa Eija Hutko kertoi, että menu oli maittava ja täyttävä. – Annokset olivat kauniita, ja oli ihanaa päästä pitkästä aikaa syömään taas Annassa. Suosikkia Eijalla oli hankala nimetä, mutta suurimman vau-elämyksen sai aikaan jälkiruoka. – Nämä ravintola Annassa toteutetut ruokailutapahtumat ovat aina upeita kokemuksia.

 

Upea jälkiruoka-annos

 

Perjantaina vierailun kohteina olivat Courtyard Marriott Tampere Hotel ja Lapland Hotel Nokia. Iltaohjelmat oli toteutettu, matkailu-, luonto- ja raca-puolen yhteistyönä.

Ranskalaiset vaihto-opiskelijat jatkavat matkaansa työharjoitteluihin Tampereen Lapland –hotelliin vielä kolmeksi viikoksi ennen kuin palaavat kotimaahansa.

 

Menu français

Ranskalainen menu

Cromesquis d’escargot

Etanoita valkosipulivoikastikkeessa

L’œuf

…mollet, croustillant en meurette

Pehmeäksi keitetty muna

… Pehmeäksi keitettyä kananmunaa viinikasvikkeessa

Le filet veau

…doré, jus à la citronnelle, pâté de pomme de terre, poireau fondant, carotte

Vasikan filee

… Kullanruskeaksi paistettua vasikanfileetä, sitruunaruohomehua, perunapateeta, purjoa ja porkkanaa

Farandole de desserts

Tarte au citron meringuée

Tarte aux pralines

Paris-Brest

Cannelés

Jälkiruokavalikoima

Sitruunaleivos

Suklaaleivos

Paris-Brest kakku

Cannelooni

 

Kirjoittaja ja kuvat: Tanja Mattila