Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Opiskelupaikka Tampere, päiväopetus

Koulutuksen ajankohta: 8.8.2023-31.5.2024

Kohderyhmä: Yli 18-vuotiaille kuvataiteesta kiinnostuneille. 

Hakuohjeet löytyvät tämän sivun alaosasta.

Kehity ja onnistu kuvataidelinjalla!

Kuvataidelinjalla voit keskittyä omaan taiteelliseen työhösi ja/tai valmentautua taidekoulujen pääsykokeisiin. Opintojen tueksi tarjoamme laadukasta opetusta ja yksilöllistä ohjausta, avaran ateljeetilan ympärivuorokautiseen käyttöön, sekä yleisimmät maalaus- ja piirustustarvikkeet.

Opiskelu AhlmanEdussa on joustavaa ja henkilökohtaisia pyrkimyksiäsi tukevaa. Kuvataidelinjan tavoitteena on tekijän persoonan vahvistaminen. Opetus antaa myös tiedollisia ja käsitteellisiä valmiuksia ymmärtää entistä paremmin taiteeksi kutsuttua ilmiötä, mistä on apua esim. haettaessa jatkokoulutuksiin.

Kuvataidelinjan tehtävä on tarjota monipuolista ja korkeatasoista kuvataiteen opetusta, niin kuvataiteilijaksi, graafiseksi suunnittelijaksi, arkkitehdiksi kuin kuvataideopettajaksikin haluavalle tai vain yksinkertaisesti kuvan tekemisestä kiinnostuneille.

Kuuntele Taidealat tutuiksi podcast-sarjan Kuvataidelinjan jakso Spotifysta AhlmanEdun ”Ajatuksia opiskelijoilta” -kanavalta:

Opinnot kuvataidelinjalla

Opinnot kuvataidelinjalla jakaantuvat kuvataiteen eri tekniikoiden opetukseen sekä oman työskentelyn ja sisältöjen syventämiseen.

 

Syvennetään osaamista kuvataiteen perustekniikoissa

Havainnointikyvyn kehittäminen sekä tiedollisten ja taidollisten valmiuksien kasvattaminen rohkean kokeilemisen kautta on osa kaikkia opintoja.

Vuoden aikana käymme opetuksessa laajasti läpi perinteisiä 2- ja 3-ulotteisia kuvantekemisen tekniikoita. Tarjoamme tuhdin paketin maalauksen materiaalioppia, öljyväri-, tempera-, akryyli- ja akvarellimaalauksen tekniikoita ja kuvanveistossa työstämme mm. savea, puuta, kipsiä ja kierrätysmateriaaleja. Opetussuunnitelmaan sisältyy myös mallityöskentelyä ja havaintoharjoituksia, sekä luonnoskirjatyöskentelyä. Omat opintokokonaisuutensa muodostavat myös taidegrafiikka ja valokuvaus.

Lisäksi tarjoamme erilaisia vaihtuvia työpajoja, yhteisiä opintoja toisten taidelinjojen kanssa, erikoistekniikkakursseja, ohjausta henkilökohtaisen taiteilijaportfolion kokoamiseen, kuvankäsittelyyn ja taittoon.

Vierailevat ammattilaiset kuvallisen kentän eri osa-alueilta tuovat oman näkemyksensä opetukseen erityistekniikoita esittelevien työpajojen ja luentojen muodossa. Opeteltuaan tekniikoiden perusteet opiskelijamme voivat keskittyä oman mielenkiintonsa mukaan työskentelemään haluamallaan tekniikalla.

 

Tukea tulevaisuuden suunnitelmiin

Tarjoamme laajasti tietoa kuvallisen kentän eri koulutusvaihtoehdoista sekä kuvataitelijan ammattikäytänteistä. Lisäksi teemme opintoretkiä näyttelyihin, museoihin ja muihin kulttuuritapahtumiin. Useat opiskelijamme valmistelevat keväällä joko ensimmäistä näyttelyään tai hakuportfoliota esimerkiksi kuvataiteen, graafisen suunnittelun, taidekasvatuksen tai arkkitehtuurin korkeakouluhakuun.

 

Ohjausta omien tarpeiden mukaan

Omien vapaa-aiheisten teosten tekeminen, sisältöjen syventäminen ja henkilökohtainen ohjaus ovat oppimisen keskiössä. Meillä saa keskittyä, asettaa tavoitteita ja tehdä työtä niiden eteen. Vuoden aikana osaamista kasvatetaan kokoamalla henkilökohtaista työkalupakkia: kehittämällä työskentelytapoja, omia taiteellisia sisältöjä ja luovia ongelmaratkaisutaitoja. Keskustelut, yhteiset palautetilaisuudet, reflektio ja kuvallisten käsitteiden haltuunotto ovat myös tärkeässä osassa opetustamme.

Tietoa hakijalle:

Pääsyvaatimuksena on 18 vuoden ikä.

Liitä hakemukseen:

 • viimeisin koulutodistus
 • ennakkotehtävät (kts. alta)

Järjestämme kansanopistolinjojen elokuussa 2023 alkaville opintolinjoille kaksi erillistä hakua. Ensisijainen, kevään hakuaika on 21.2. – 14.5.2023 ja kesän haku 1.6. – 23.7.2023

Haku järjestetään kahdessa erässä, jotta mm. myös niillä hakijoilla, joiden kevät kului korkeakoulujen pääsy- ja valintakokeisiin valmistautuessa, on mahdollista vielä päästä opiskelemaan.

Opiskelijavalinta tapahtuu pisteytyksen pohjalta, johon vaikuttavat hakemus sekä ennakkotehtävät. Emme julkaise opiskelijan pisteitä.

Kevään haun opiskelijavalinnat julkaistaan 24.5.2023 ja kesän haun viimeistään 27.7.2023.

Opiskelijavalinta tapahtuu pisteytyksen pohjalta, johon vaikuttavat hakemus sekä ennakkotehtävät. Emme julkaise opiskelijan pisteitä.

Kevään haun opiskelijavalinnat julkaistaan 24.5.2023 ja kesän haun viimeistään 27.7.2023.

Vuoden 2023 ennakkotehtävä:

Liitä kolme näytetyötä hakemuksesi oheen. Töiden tulisi edustaa nykyistä tekemistäsi.

Tekniikka on vapaa, esim. maalaus, veistos, piirustus, valokuva, video, performanssi tms. Huomioi, että esim. kuvatiedostojen koko ei saa ylittää 10Mt.

 • Lisää tiedoston nimeen teoksen nimi, tekniikka ja koko.
 • Sallittuja tiedostomuotoja ovat .jpg, .pdf.
 • Lataa videoteokset ja mahdolliset performanssitallenteet Youtubeen/Vimeoon/omille nettisivuillesi ja lisää linkki sähköiseen hakulomakkeeseen.
Lukuvuosi 2023-2024
Opintolinjojen syyslukukausi alkaa 8.8.2023 ja päättyy 15.12.2023.
Kevätlukukausi alkaa 8.1.2024 ja päättyy 31.5.2024.

Syyslukukausi on 18 viikkoa ja kevätlukukausi on 20 viikkoa, yhteensä 38 viikkoa.
Syysloma vko 42
Talviloma vko 9

Keskimääräiset opiskelukustannukset/viikko (ma-pe):

Opetus 120 €/vko (sis. lounas)

Opetus + majoitus 180 €/vko (sis. aamupala, lounas, päivällinen)
Majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa maanantaista sunnuntaihin.

Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 50 €/viikko.

Opintojen ajalle voi hakea opintotukea ja joissain tapauksissa aikuiskoulutustukea tai työttömyysetuutta.

Materiaalimaksut
Kirjoittajalinjan materiaalimaksu 120 €/lukuvuosi
Kuvataidelinjan materiaalimaksu 400 €/lukuvuosi
Musiikkilinjan ja Mediamusiikin ja digitaalisen audiotuotannon materiaalimaksu 60 €/lukuvuosi
Esport-linjan materiaalimaksu 120 €/lukuvuosi
Peliohjelmoinnin linjan materiaalimaksu 60 €/lukuvuosi
Visuaalisen pelisuunnittelun linjan materiaalimaksu 150 €/lukuvuosi
Eläinlääketieteen valmentavat opinnot linjan materiaalimaksu 350€/lukuvuosi

Kansanopistolinjoilla (taide- ja pelialat) opiskeleva voi asua oppilaitoksen asuntolassa. Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa. Voimme tarjota muutamia yhden hengen huoneita, joiden lisämaksu on 50 €/viikko.

Sekä jaetut kahden hengen huoneet että yhden hengen huoneet myönnetään majoitushakemuksen jättöpäivämäärän mukaisessa järjestyksessä. Majoitusta tarjotaan ensisijaisesti Tampereen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Opiskelupaikan vastaanottaneet saavat lisätietoa majoitushakemuksen jättämisestä.

Asuntolassa asuva voi hakea Kelan opintotuen asumislisää.

Yleistä tietoa majoittumisesta:

 • Majoitus on jaetussa kahden hengen huoneessa ma-su.
 • Asuntoloiden yhteisissä tiloissa on keittonurkkauksia, joista löytyy liedet ja jääkaapit.
 • Pyykinpesutilat ovat asukkaiden käytössä.
 • Saunavuoro on viikoittain.
 • Opiskelija huolehtii, että huone pysyy asiallisessa kunnossa.
 • Opiskelija ei voi tehdä muuttoilmoitusta oppilaitoksen asuntolaan. Postin voi kuitenkin kääntää kotiosoitteesta asuntolan osoitteeseen.
 • Joululoman aikana ei ole majoitusmahdollisuutta. Syys- ja talviloman aikana voi majoittua lisämaksusta.

Kaikille kansanopistolinjojen opiskelijoille tarjoillaan lounas ma-pe.

Majoittuville kansanopistolinjojen opiskelijoille on tarjolla aamiainen, lounas ja päivällinen ma-pe (maanantaina ei ole aamiaista eikä perjantaina päivällistä).

Vähintään 2 kuukauden päätoiminen opiskelu oikeuttaa valtion opintotukeen. Myös 8 viikon mittainen monimuoto-opiskelu oikeuttaa opintotukeen (laajuusvaatimuksena 3 opintoviikkoa/kk). Opintotukea voi hakea heti opiskelupaikan varmistumisen jälkeen. Kansanopiston asuntolassa asuva voi hakea myös asumislisää (88,87 €/kk).

Kela suosittelee sähköistä asiointipalvelua. Täytä opintotukihakemus osoitteessa: www.kela.fi/opintotuki_nain-haet

Tarkemmat tiedot opintotuen myöntämisperusteista saat osoitteesta www.kela.fi

@ahlmankuvataide

Taidetta on monenlaista.

Taidetta on monenlaista. ...

Sälää lipaston laatikon pohjalla? Siitähän tulee täydellinen tuulikello! 🤩 Tämä upeus syntyi Ahlman Artsin yhteisellä romutaideviikolla @pyynikinaikamatkat johdolla! #romutaide #vaintaidekoulujutut #ahlmankuvataide #ahlmantaidealat @ahlmanedu

Sälää lipaston laatikon pohjalla? Siitähän tulee täydellinen tuulikello! 🤩 Tämä upeus syntyi Ahlman Artsin yhteisellä romutaideviikolla @pyynikinaikamatkat johdolla! #romutaide #vaintaidekoulujutut #ahlmankuvataide #ahlmantaidealat @ahlmanedu ...

Nyt on perhosia vatsassa! Tulevana viikonloppuna kuvislinjan ateljee muuttuu taidenäyttelyksi molempina päivinä klo 11-17. Vapaa pääsy. Tervetuloa! 🦋🐝🐛 #taidesuunnistus #kuvislinja #ahlmankuvataide @taidesuunnistus @ahlmanedu

Nyt on perhosia vatsassa! Tulevana viikonloppuna kuvislinjan ateljee muuttuu taidenäyttelyksi molempina päivinä klo 11-17. Vapaa pääsy. Tervetuloa! 🦋🐝🐛 #taidesuunnistus #kuvislinja #ahlmankuvataide @taidesuunnistus @ahlmanedu ...

Kuvislinjan taidenäyttely tulee taas! Ateljee Värinässä avoimet ovet 22.-23.4. osana Taidesuunnistusta #taidesuunnistus2023 #ahlmankuvataide #taidesuunnistus @taidesuunnistus @ahlmanedu

Kuvislinjan taidenäyttely tulee taas! Ateljee Värinässä avoimet ovet 22.-23.4. osana Taidesuunnistusta #taidesuunnistus2023 #ahlmankuvataide #taidesuunnistus @taidesuunnistus @ahlmanedu ...

Niin monta taitavaa kättä! 🤩 Kuvislinjalla kaikki tekijät, tekniikat ja tyylit saa loistaa! 🌟 #kuvislinja #ahlmankuvataide #ahlmanedu #artschool #ahlmantaidealat @ahlmanedu

Niin monta taitavaa kättä! 🤩 Kuvislinjalla kaikki tekijät, tekniikat ja tyylit saa loistaa! 🌟 #kuvislinja #ahlmankuvataide #ahlmanedu #artschool #ahlmantaidealat @ahlmanedu ...

Jos et löydä verkkosivuiltamme vastausta kysymykseesi, ota meihin yhteyttä tällä lomakkeella.

 

Yhteydenottolomake koulutukset
Haluan

Minua kiinnostava koulutus tai koulutukset

Kysy lisää koulutuksesta:

Opiskelija- ja hakijapalvelut

Tavoitettavissa arkisin klo 9-15.

 

Uutiskirje