Skip to content

Nuorison orkesterikurssi – NOK 2024

Musiikki
  • 3.6.2024-7.6.2024 09:00-16:00
AhlmanEdu, Hallilantie 24, 33820 Tampere

Nuorison orkesterikurssi – NOK 2024

Viiden päivän musiikkileiri lapsille ja nuorille 3.-7.6.2024.

Aika: 3.-7.6.2024 klo 9.00–16.00
Paikka: AhlmanEdu, Hallilantie 24, 33820 Tampere.
Päätöskonsertti: Perjantaina 7.6.2024 klo 17.00 Tampereen Yliopiston Juhlasali

Tervetuloa mukaan ikimuistoiselle Nuorison Orkesterikurssille, joka tarjoaa nuorille musiikin harrastajille ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää taitojaan orkesterisoittajina Tampere Filharmonian ammattilaisten ohjauksessa. Viikon mittainen kurssi sisältää monipuolista ja korkeatasoista orkesterisoiton opiskelua AhlmanEdun inspiroivassa ympäristössä Tampereen Hallilassa.

Nuorison orkesterikurssi on toiminut vuodesta 1961 lähtien Orivedellä jokakesäisenä kokoontumisajona ja koulutustapahtumana nuorille muusikoille ympäri Suomen. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen, AhlmanEdun 120-juhlavuoden kunniaksi NOK kesäleiritoiminta starttaa uudelleen!

Ilmoittaudu täällä!

Nuorison orkesterikurssi – NOK 2024

Nuorten orkesterikurssi NOK 2024 on nuorille, 10 -20 vuotiaille, tavoitteellisille musiikin harrastajille suunnattu kesäleiri. Kurssin ohjelmassa on yhteismusisointia sinfoniaorkesterikokoonpanossa ja pienemmissä ryhmissä, soitinryhmäkohtaisia stemma- ja sektioharjoituksia sekä pienimuotoisia esiintymisiä. Järjestäjänä toimii AhlmanEdu.

Orkesterikurssi toteutetaan päiväleirinä. Kurssipäivät ovat maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 16.00. Leiri huipentuu nuorten esiintymiseen päätöskonsertissa Tampereen Yliopiston juhlasalissa perjantaina 7.6.2024 klo 17.00.

Hinta: 75 € opetuspaketti sis. opetus, lounas, välipala materiaalit, tilat ja päätöskonsertti.

Kurssi järjestetään esisijaisesti päiväopetuksena. Majoitusta tarjotaan tarpeen mukaan ma 3.6. – pe 6.6. väliselle ajalle opiskelijamajoituksissa AhlmanEdun kampusalueella.  Alle 18-vuotiaat majoitetaan valvottuun opiskelija-asuntoloihin, yli 18-vuotiaat majoitetaan erikseen. Majoituspaketti: 150 €, sis. majoitus AhlmanEdun kampusalueella ma-pe, aamiainen, päivällinen ja iltapala. Ilmoittautuminen päättyy 14.5.2024, ilmoittautumisehdot ja päivämäärät löydät verkkokaupan puolelta

Nuorison orkesterikurssi järjestetään lahjoitusrahalla, joka mahdollistaa edullisen hinnan oppilaille.

Miksi juuri NOK-kurssille?

  • Laadukasta musiikkikasvatusta – kurssin opettajat ovat Tampere Filharmonian ammattilaisia.
  • Mahdollisuus kehittyä pienryhmäopetuksessa – joka päivä sisältää ohjattua yhteismusisointia, soitinryhmäkohtaisia harjoituksia sekä mahdollisuuden pienimuotoisiin esiintymisiin.
  • Kulttuuri kuuluu kaikille – yhdessä oppiminen ja onnistuminen opetuksen perustana
  • Ainutlaatuinen AhlmanEdu – kurssi mahdollistaa myös rentoutumisen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kauniissa maaseutumiljöössä

Instrumenttiopetus

Kurssilla on tarjolla opetusta seuraavissa instrumenteissa: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, poikkihuilu, klarinetti, oboe, fagotti, käyrätorvi, trumpetti, tuuba, vetopasuuna sekä lyömäsoittimet. Leiriläisiltä odotetaan perustason hallintaa omasta soittimestaan ja nuotinlukutaitoa. Leirille osallistuvan nuoren tulee tuoda mukanaan oma instrumentti, nuottiteline, etukäteen toimitetut nuotit tulostettuna sekä muistiinpanovälineet.

Nuorison Orkesterikurssin opettajisto on Tampere Filharmonian ammattimuusikoita

 

Opetus sisältää yhteismusisointiharjoituksia sinfoniaorkesterissa ja pienemmissä kokoonpanoissa, soitinryhmäkohtaisia stemma- ja sektioharjoituksia sekä pienimuotoisia esiintymisiä. Kurssilla tarjotaan myös vapaata aikaa yhdessäololle sekä tiloja harjoitella yksin tai pienissä ryhmissä. Kurssin opetuskieli on suomi. Sinfoniaorkesterin orkesterinjohtajana toimii György Balázs, alttoviulun äänenjohtaja Tampereen Filharmonia.

Sinfoniaorkesteri: Kurssin iso sinfoniakokoonpano on suunnattu noin 14–20-vuotiaille soittajille. Nimellisenä osaamistasona edellytetään vahvaa oman instrumentin hallintaa ja nuotinlukutaitoa (vähintään ”2/3-taso”). Ohjelmaan sisältyy orkesteriharjoitusten lisäksi soitinryhmäkohtaisia stemma- ja sektioharjoituksia.

Juniorijouset: Noin 10–13-vuotiaille jousisoittajille suunnattu orkesterikokoonpano. Osaamisvaatimuksena oman instrumentin perushallinta ja vähintään auttava nuotinlukutaito. Orkesteriharjoitusten lisäksi ohjelmaan sisältyy soitinryhmäkohtaisia stemmaharjoituksia ja yhteisopetusta.

Junioripuhaltajat: Noin 10–13-vuotiaille puhallin- ja lyömäsoittajille suunnattu orkesterikokoonpano. Orkesteriharjoitusten lisäksi ohjelmaan sisältyy soitinryhmäkohtaisia stemmaharjoituksia ja yhteisopetusta.

Päätöskonsertti: Nuorison Orkesterikurssin huipentaa upea päätöskonsertti perjantaina 7.6.2024 klo 17.00 Tampereen yliopiston Juhlasalissa. Voit ostaa lippuja etukäteen päätöskonserttiin AhlmanEdun verkkokaupassa (linkki avautuu myöhemmin)

Opettajat ja instrumentit

Soitinkohtaiset opettajakuvaukset päivittyvät.

Riikka Marttila – Viulu

Riikka Marttila opiskeli Sibelius-Akatemiassa Kaija Saariketun oppilaana ja suoritti musiikin maisterin tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Hän täydensi opintojaan Berliinissä Mi-Kyung Leen johdolla. Vaikutteita soittamiseen on haettu myös mestarikursseilta seuraavilta opettajilta: Ilja Grubert, Valery Klimov, Endre Wolf ja Herman Krebbers. Marttila on tällä hetkellä Tampere Filharmonian I-viulun äänenjohtaja. Barokkiviulun soittamisen saloja ja barokin ajan esityskäytäntöä hän on opiskellut Pietarsaaren Noviassa Kreeta-Maria Kentalan johdolla vuosina 2013–2016. Opettaminen on lähellä Marttilan sydäntä ja opetustyötä hän tekee Tampereen Ammattikorkeakoulussa.

György Balázs – Alttoviulu

György Balázs on opiskellut Liszt Ferenc -musiikkiopistossa, -konservatoriossa ja -musiikkiakatemiassa. Hän on toiminut sooloalttoviulunsoittajana Szegedin kansallisessa oopperaorkesterissa ja Weiner Leo -kamariorkesterissa. Vuosina 2004–2008 hän toimi alttoviulunsoittajana ja varaäänenjohtajana Turun kaupunginorkesterissa. Balázs aloitti Tampere Filharmonian alttoviulun äänenjohtajana syksyllä 2009.

Virpi Välimäki – Sello

Virpi Välimäki on opiskellut Sibelius-Akatemiassa muun muassa Heikki Rautasalon oppilaana. Hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1992. Välimäki soittaa kesäisin Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa. Hän on soittanut myös Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Välimäki on soittanut selloa Tampere Filharmoniassa vuodesta 1992 lähtien.

Tuomo Kinnunen – Kontrabasso

Tuomo Kinnunen on Mikkelin musiikkiopiston kasvatteja. Hän jatkoi opiskelujaan Sibelius-Akatemiassa Kari Jussilan oppilaana. Kinnunen suoritti kontrabassonsoiton diplomin Sofian konservatoriossa Bulgariassa vuonna 1990. Hän on toiminut useissa suomalaisissa orkestereissa kontrabassonsoittajana. Tampere Filharmonian riveissä hän on soittanut vuodesta 1990 lähtien.

Malla Vivolin – Huilu

Malla Vivolin on tamperelaistunut huilisti, pedagogi ja kirjoittaja. Hän on erityisen kiintynyt sivusoittimin esiintymiseen, ja Uusinta Ensemble -yhtyeen riveissä konsertoiden näitä onkin kertynyt vaikuttava lista aina bassohuilusta erilaisiin sähköjohtoihin. Päätyökseen Vivolin soittaa Tampere Filharmonian huilun vuorottelevana äänenjohtajana. Hän myös opettaa Tampereen AMK:n Musiikkiakatemiassa. Huilisti-identiteetin muovautumista laajennettujen soittotekniikoiden ja musiikin narratiivisuuden kautta tarkastelevaa taiteellista jatkotutkintoaan Vivolin valmistelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Docmus -osastolla. Hänen kirjoituksiaan on julkaistu mm. Huilisti-, Muusikko- ja Musiikki-lehdissä. Hänen hankkeitaan, hankintojaan ja opintojaan ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Kordelinin säätiö, Pro Musica -säätiö, Taiteen edistämiskeskus ja Martin Wegelius -säätiö.

Jarmo Hyväkkö – Klarinetti

Jarmo Hyväkkö opiskeli Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Reino Simola ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1988. Samana vuonna hän antoi ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian konserttisarjassa. Hyväkkö on täydentänyt myöhemmin opintojaan Karl Leisterin, Alfred Prinzin, Hans-Rudolf Stalderin ja Kálmán Berkesin johdolla.

Hän on ehtinyt esittää solistitehtäviensä lisäksi kamarimuusikkona lähes koko keskeisen klarinettikirjallisuuden. Hyväkkö oli aktiivinen aloitteentekijä, kun Tampere Filharmonian kamarimusiikkisarjaa perustettiin. Hän sai toisen palkinnon Uudenkaupungin Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 1983. Vuonna 2001 hän piti oman soolokonsertin Euroopan klarinetti- ja saksofoniseuran konferenssissa.

Hyväkkö on toiminut Kotkan kaupunginorkesterin ja Lapin kamariorkesterin soittajana sekä vuodesta 1993 alkaen Tampere Filharmonian klarinetin äänenjohtajana. Hän on opettanut klarinetinsoittoa Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa ja Tampereen konservatoriossa. Tällä hetkellä Hyväkkö opettaa orkesterityönsä ohella Tampereen musiikkiakatemian ja Tampere Filharmonian yhteisessä orkesteriakatemiassa.

Alexei Dmitriev – Fagotti

Alexei Dmitriev opiskeli fagotinsoittoa Pietarin konservatoriossa professori Krasavin johdolla ja suoritti diplomin vuonna 1996. Hän opiskeli myös vaihto-oppilaana Frankfurt am Mainissa Hochschule für Musik und Darstellende Kunst -oppilaitoksessa professori Heiko Dechertin johdolla vuosina 1994–1995.

Dmitriev toimi Pietarin filharmonisen orkesterin soolofagotistina vuosina 1991–1995 ja siirtyi samaan tehtävään Mariinski-teatteriin vuonna 1996. Hän on soittanut Tampere Filharmoniassa fagotin äänenjohtajana vuodesta 2002 lähtien.

Pauliina Koskela – Käyrätorvi

Pauliina Koskela aloitti käyrätorvensoiton Keskisen-Uudenmaan musiikkiopistossa Jukka Kasperin opissa. Sieltä hän jatkoi Sibelius-Akatemiaan, jossa suoritti A-tutkinnon vuonna 2005 opettajanaan Erja Joukamo-Ampuja. Koskela valmistui musiikin maisteriksi muutamaa vuotta myöhemmin. Vuonna 2000 hän voitti ensimmäisen palkinnon käyrätorvien sarjassa Lahden valtakunnallisissa puhallinkilpailuissa.

Koskela on toiminut freelance-muusikkona Helsingissä ja työskennellyt muun muassa RSO:ssa, Sinfonia Lahdessa, Kansallisoopperassa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Hän aloitti työt Tampere Filharmoniassa keväällä 2011.

Aki Välimäki – Trumpetti

Aki Välimäki on aloittanut trumpetinsoiton 7-vuotiaana Pirkkalan kirkkokansanorkesterissa. Kolme vuotta myöhemmin hän sai opiskelupaikan Tampereen musiikkiopistosta Raimo Sarmaksen oppilaana. Välimäki jatkoi opintojaan valmistumiseen asti Sibelius-Akatemiassa vuosina 1976–1980. Hän on suorittanut opintoja Kööpenhaminassa (Knud Hovaldt) ja Zürichissä (Henri Adelbrecht). Suurimman osan urastaan Välimäki on soittanut soolotrumpetin solistina Suomen Radion sinfoniaorkesterissa ja Tampere Filharmoniassa. Hän on myös soittanut solistina kaikissa Suomen sinfoniaorkestereissa voitettuaan ensimmäisen palkinnon kansallisessa sinfoniaorkesterikilpailussa vuonna 1976. Kamarimusiikissa Välimäki on esiintynyt monissa kokoonpanoissa, kuten Avantissa. Vuonna 1990 Tampereelle muutettuaan hän on opettanut R. Saimaksen jalanjäljissä konservatoriossa sekä soittanut keikkoja muun muassa Tampereen teattereissa. Viimeisimpänä yhtye nimeltään Soulfakers, joka esittää Blood Sweat and Tearsin ja Tower of Powerin musiikkia.

Antti Hirvonen – Pasuuna

Antti Hirvonen opiskeli pasuunansoittoa Sibelius-Akatemiassa vuosina 1997–2005 Simo Kanervan ja Teppo Alestalon johdolla. Hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Malmön musiikkikorkeakoulussa ja Rotterdamin konservatoriossa. Hirvonen on toiminut Tampere Filharmonian pasuunan äänenjohtajana vuodesta 2003 alkaen.

 

 

Opettajien kuvat ja tekstit: Tampere Filharmonia

Yhteystiedot

Minna Janhonen, 044 493 7077, minna.janhonen@ahlman.fi

Juulia Koskinen, 044 756 5060, juulia.koskinen@ahlman.fi

Leirin järjestää AhlmanEdu.

Seuraa AhlmanEdua Facebookissa nimellä AhlmanEdu ja Instagramissa @ahlmanedu ja pääset mukaan tunnelmaan. Leirin ajankohtaiset tiedot ja uutiset löydät näistä kanavista.

Ilmoittautumislinkki: https://survey.tcdcon.com/answer/?id=ECD2D7B2DCBF472394C2772B505C96F7
Ilmoittautumisohje
Peruutusehdot löytyvät verkkokaupasta
AhlmanEdun tietosuojaseloste