Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Matkailualan vastuuvalmentajan terveiset!

Matkailualan vastuuvalmentaja ja Erasmus+ – koordinaattori Raija Ilmasti on rautainen ammattilainen, joka vuodesta toiseen kouluttaa uusia ammattilaisia koko ajan kasvavalle matkailualalle. Millaisia terveisiä hänellä on kerrottavana alan opetuksesta ja tilanteesta?

 

 

”Olen ollut Italiassa tutustumassa matkailualan koulutukseen ja opiskelu on hyvin teoreettista siellä. Meillä täällä AhlmanEdussa on tekemisen meininki. Täällä opiskelijat pääsevät käärimään hihat ylös, tekemään projekteja ja olemaan koulutussopimusjaksoilla työpaikoilla. Meillä käy myös asiantuntijoita työelämästä sekä meillä on ovet auki työelämään ja maailmalle. Viimeisin esimerkki tästä on Tampere-talossa hiljattain ollut lentoalan kansainvälinen Connect Route Development– tapahtuma. Tapahtuma on järjestetty 18 kertaa aiemmin ja nyt se oli ensimmäistä kertaa Suomessa. Matkailualan opiskelijoita oli erilaisissa avustajatehtävissä siellä. Näin, miten ylpeitä opiskelijat olivat omasta työstään ja iloisia, kun saivat puhua englantia. Oli ihanaa seurata sitä. Harvemmin on näitä kansainvälisiä tapahtumia, mutta kun sellainen on, niin yritetään olla aina mukana.

 

Äärettömän tärkeitä ovat asiantuntijat työelämästä. Silloin me kuullaan, mikä on tilanne työrintamalla ja he pystyvät tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuutta saada jalkaa oven väliin työelämässä. Jos me vain luennoisimme täällä, niin olisi aika paljon suppeammat eväät opiskelijoilla työelämään. Samoin verkostoituminen on todella isossa roolissa. Siitä muistutan alusta alkaen opiskelijoita. Kun tulee asiantuntijoita, niin esitelkää itsenne, kysykää ja olkaa aktiivisia. Sen lisäksi opiskelijat verkostoituvat keskenään, sillä jokainen tuo taloon myös omat verkostonsa, jonka seurauksena verkosto kasvaa isoksi ja silloin tulee niitä erilaisia mahdollisuuksia eteen.

 

 

Kansainvälisyys on avainasemassa myös. Niitä taitoja tarvitsee Suomessakin, sillä jos menet Lappiin töihin, niin työporukka voi olla kansainvälinen, työkielenä on englanti ja asiakkaat voivat olla mistä päin maailmaa tahansa. Tällä hetkellä meillä on Erasmus+ – hanke Italiaan ja Hollantiin. Meillä oli juuri hollantilaisia Erasmus+-partnerikoulun opiskelijoita täällä vierailulla. Oli aika hienoa kuulla matkan olleen heidän paras kokemuksensa Erasmus+- vaihdoista ottaen huomioon, että heidän opettajansa on pitkän linjan tekijä kansainvälisyysasioissa.

 

Joskus joku kysyi minulta, miten matkailualaa voi opettaa? Monet näkevät tämän alan niin, että mennään matkatoimistoon, ostetaan matka ja lennetään ulkomaille. Minä vastaan nyt, että kyllä voi opettaa ja monenlaisia taitoja. Ihmiset eivät vaan ymmärrä, miten laaja skaala se on, minne voi työllistyä.

 

Minulle valmentajana on parasta seurata, mikä kehitys opiskelijassa tapahtuu. Miten hän kasvaa ihmisenä ja kasvaa siihen ammattiin. Varsinkin sellaisten opiskelijoiden kohdalla, joilla ei ole heti kovaa luottamusta itseensä ja sitten kun näen, mikä muutos tapahtuu kahdessa vuodessa. Se on paras kiitos.

 

 

Matkailun tulevaisuus näyttää hyvältä. Ihmiset haluavat entistä enemmän matkustaa vastuullisesti ja kestävää kehitystä tukien. Halutaan erilaisia elämyksiä ja siksi tuotteistaminen sekä oikealle kohderyhmälle oikeita kanavia pitkin tapahtuva markkinointi ovat avainasemassa. Luonto onkin meidän ykkösvetonaulamme edelleen.

 

Matkailualalla pärjää sellainen ihminen, jolla on asenne kohdillaan ja joka on valmis oppimaan. Pitää osata sietää keskeneräisyyttä ja muutosta. Kielitaito on hyväksi. Saa jännittää puhua kielillä, koska kieli kyllä harjaantuu puhuessa. Eikä kaikki työt ole asiakkaiden edessä, vaan on sellaista kehittämistyötä paljon taustalla myös. Tervetuloa opiskelemaan siis matkailualaa. Me olemme täällä auttamassa löytämään oman polun, eikä täällä voi olla verkostoitumatta. Sen voin luvata”, Raija kertoo.

 

Lue lisää matkailualasta:

https://ahlmanedu.fi/koulutushaku/matkailuala/

 

Kuvat: AhlmanEdu ja Raija Ilmasti