Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Luonnonvaratuottaja tutuksi

Luontoalalla voi opiskella joko luonto-ohjaajaksi tai luonnonvaratuottajaksi. Luonto-ohjaaja on tutumpi ammatti, mutta mitä tekevät luonnonvaratuottajat? Tästä keskustelimme ensimmäistä vuottaan luonnonvaratuottajaksi opiskelevan Jenna Salosen kanssa.

 

Kuinka olet päätynyt Ahlmanille?

  • Olen aiemmalta ammatiltani toimittaja, muttei toimittajille oikein ole vakituista työtä. Aloin miettiä, mitä muuta voisin tehdä työkseni. Luonto pompsahti ajatuksiini ja sitten kuulin sen olevan nouseva trendikin. Päädyin hakemaan AhlmanEduun ja täällä kaikki tuntui heti omalta. Luonto on ollut kuitenkin lapsuudesta lähtien se kaikkein suurin ilon lähde itselleni, Jenna kertoo.

 

Miksi luonnonvaratuottajaksi?

  • Kuvatessani hakemusvideota valmiiksi kirjoitetulla puheella tajusin, etten haluakaan olla luonto-ohjaaja. Pysäytin videon ja aloitin tekemään uutta, koska jostain vain alkoi pomppia ideoita, mitä kaikkea luonnonvaratuottajana voisin tehdä. Nyt vajaan vuoden opiskeltuani valinta tuntuu koko ajan oikeammalta, Jenna jatkaa.

 

Millaista on opiskella luontoalaa?

  • Oikeastaan joka perjantai tehdään retki jonnekin. Pyritään olemaan paljon luonnossa ja luonnonvaratuottajille on tärkeää syvempi kasvien tuntemus. Opiskeluhan on ihanan vapaata ja opinnot etenevät vauhdilla, koska meillä on noin kaksi vuotta opintoja. Opiskelemme tiimioppimismallilla, jossa on upeaa se, miten monta näkökulmaa eri ihmisiltä voi yhteen asiaan tulla. Aina se ei ole ruusuilla tanssimista ja aluksi se oli haastavaakin, mutta mielestäni sen eteen kannattaa tehdä töitä, Jenna tuumaa.

 

Mitä luonnonvaratuottajat tekevät?

  • Perustutkinto valmentaa meitä kerääjiksi. Opimme mistä ja kuinka kerätä marjoja, sieniä, villikasveja, -yrttejä ja niin edelleen. Tiedämme jokamiehen oikeudet ja kuinka hankimme tarvittavia lupia. Ammattitutkinnossa syvennytään sitten jalostukseen paremmin ja itseäni kiinnostaa jatkaa ammattitutkintoon. Mahdollistahan on opiskella yliopistossa tutkijaksi asti. Luonnonvaratuottajat työllistyvät pääosin yrittäjiksi, jolloin he keräävät raaka-aineet itse ja jalostavat niistä esimerkiksi kosmetiikkaa ja elintarvikkeita. Todennäköisesti perustamme muutaman opiskelukaverin kanssa jossain vaiheessa toiminimen, jonka kautta itseäni kiinnostaa erityisesti valmistaa luonnonkosmetiikkaa. Oma teemerkki luonnonkasveista on myös haaveissa, Jenna kertoo.

 

Olet myös tiimiliideri kotitiimissäsi. Kuinka päädyit tähän?

  • Meille ilmoitettiin, että olisi mahdollisuus tällaiseen. Aluksi pelotti lähteä tiimiliideriksi, mutta se on ollut tosi kivaa. Kuinka paljon sieltä saa oppia itsensä johtamiseen ja muuhun. Niitä tietoja on hieno viedä eteenpäin kotitiimille. Meillä on vielä niin hyvä tiimi kaiken lisäksi, joka jakaa muutenkin sulavasti tietoa ja oppia toisilleen. Se on parasta, Jenna toteaa.

 

Teillä luonnonvaratuottajilla on aika mahtava projekti meneillään. Kerro lisää siitä?

  • Me tuotamme yhdessä seinäkalenterin villiyrteistä, marjoista ja sienistä. Painoon kalenterien on tarkoitus mennä toukokuussa ja toivottavasti kauppojen hyllyille syksyllä. Jokaisen kuukauden kohdalla esitellään kaksi-kolme marjaa, sientä tai kasvia. Kuvat niistä piirrämme itse ja todennäköisesti rinnalle tulee blogi, josta löytyy syvempää tietoa kalenterissa olevista marjoista, sienistä ja kasveista. Siitä tulee uskomaton kalenteri ja se on hieno yhteinen ponnistus meiltä. Suosittelenkin kaikkia ehdottomasti hakemaan tänne opiskelemaan. Täällä luovuus puhkeaa kukkaan, Jenna päättää.

 

Heräsikö sinulla kiinnostus opiskella luonnonvaratuottajaksi? Katso lisätietoja luontoalasta sekä  muista aloistamme täältä: https://ahlmanedu.fi/hae-opiskelemaan/perustutkinnot/

 

Kuva: Taru Elovirta