Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Monimuotokoulutus, johon sisältyy monimuoto-opinnot verkossa (moodle oppimisympäristö), sekä lähiopintoina suoritettavat pajapäivät, joissa keskitytään käytännön harjoitteluun luontoympäristöissä.

Koulutus on maksuton, mikäli suoritat näytön.

Seuraava koulutus alkaa 17.2.2024.

Koulutus soveltuu kaikille jotka haluavat lisätä luontolähtöisyyttä ja luovia menetelmiä omaan työhönsä.

Jos haluat kasvattaa ammattillista osaamistasi ja kehittää kädentaitojasi — luonto huomioiden, niin tämä koulutus on sinua varten!

Kuvaus

Haluatko käyttää luontohyvinvoinnin ja soveltavan taiteen menetelmiä ohjaus- ja kasvatustoiminnassa tai osana ohjelmapalveluita? Tarvitsetko lisää tietoa luontoympäristöissä työskentelemisestä sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista ja niiden soveltamisesta ohjaustyöhön? Haluatko kehittää osaamistasi soveltavan taiteen ja kädentaitojen toteuttamisesta luonnossa, luonnonmateriaaleja hyödyntäen? Jos vastasit myöntävästi yhteenkin kysymyksistä, tämä koulutus on sinulle!

Tavoitteena on rakentaa ajattelua, jonka mukaan luonto ei ole pelkästään toimintaympäristö tai raaka-ainelähde, vaan se toimii tasaveroisena kumppanina ohjaus- ja ohjelmapalvelutoiminnassa. Keskeisiä teemoja ovat mm. luontosuhde, luontolähtöisyys, luovat menetelmät, ekososiaalisuus, yhteistoiminnallisuus, soveltava taide, käsillä tekeminen, luontohyvinvointi, maa- ja ympäristötaide, luontokasvatus sekä uudistavuus ja luontopositiivisuus. Näitä näkökulmia yhdistetään erilaisiin luonnossa tapahtuviin ohjaus-, opetus- ja palveluprosesseihin.

Tavoitteena

Kaksi luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon tutkinnonosaa, yhteensä 35 osp

    • Luontoperustaiset hyvinvointipalvelut 20 osp

tutustu tutkinnon osaan tästä

    • Kädentaidoissa ohjaaminen 15 osp

tutustu tutkinnon osaan tästä

Kohderyhmä

Opetus- ohjaus- ja kasvatusalan työntekijät, luontomatkailupalveluissa sekä maaseutumatkailussa toimivat henkilöt, ohjaustoiminnasta kiinnostuneet kuvataiteilijat ja käsityöläiset, kaikki jotka haluavat lisätä luontolähtöisyyttä ja luovia menetelmiä omaan työhönsä. Koulutus rakentuu perustutkinnon tutkinnonosille, joten siihen osallistuminen ei edellytä aikaisempaa osaamista luonnossa toimimisesta, ohjaamisesta tai taidelähtöisistä menetelmistä.

Opiskelu

Monimuoto-opinnot koostuvat opinnoista verkossa (moodle oppimisympäristö), sekä lähiopintoina suoritettavista pajapäivistä, joissa keskitytään käytännön harjoitteluun luontoympäristöissä. Lähitapaamiset painottuvat viikonloppuihin ja mahdolliset yhteiset verkkotapaamiset iltoihin. Tavoitteena on transformatiivisuus, eli oman kokemuksen kautta etsitään uusia tapoja toimia yhteistyössä luonnon kanssa ja näitä kokemuksia hyödynnetään oman työotteen uudistamisessa. Tutkinnonosien näyttö suoritetaan suunnittelemalla ja toteuttamalla oma luontolähtöinen projekti tai projekteja itse valitulle kohderyhmälle.

Koulutus on maksutonta, jos suoritat näytön. Mikäli et suorita näyttöjä, koko koulutus maksaa 400 €. Pajapäivien aikana sinulla on mahdollisuus edulliseen majoitukseen koululla, kysy majoituksesta opintotoimistosta. Osana opintoja suoritettavista retkistä voi muodostua lisäkustannuksia opiskelijalle.

Valmistuminen

Osatutkintojen suorittaja ei valmistu tutkinnosta, mutta saa osatutkintotodistuksen sekä AhlmanEdun oman todistuksen kokonaisuuden sisällöistä. Samojen teemojen opiskelua on mahdollista jatkaa joko täydentäviä osatutkintoja suorittamalla, esim. matkailupalvelujen tuotteistaminen ja markkinointi, luonnossa ohjaaminen, tai siirtyä tekemään luonto- ja ympäristöalan perustutkinto kokonaan joko luonto-ohjaajan tai luonnonvaratuottajan osaamisalalta. Mahdollista on myös hankkia lisää osaamista ammattikorkeakoulusta tai avoimista yliopisto-opinnoista esimerkiksi Green Care -näkökulmasta.

 

Aikataulu:

Pajapäivät, yhteensä 9 päivää, 7,5 h/päivä

Helmikuu 17.2.: Aloitus, tutustuminen, opintojen perusta

Maaliskuu 23.-24.3: Katoavaisuus, yhteistoiminnallisuus

Huhtikuu 27.-28.4.: Liike, uusiutuminen

Toukokuu 25.-26.5.: Maa, materiaali

Kesäkuu 15.-16.6.: Kuidut, värit

Elokuu 17.-18.8.: Projektit, kokeilut

Lokakuu: Näytöt, arviointi

Koulutuksen suorittanut osaa

  • Toimia yhteistyössä luonnon kanssa
  • Hyödyntää luonnon elementtejä ja materiaaleja kestävästi luovassa ohjaustoiminnassa
  • Soveltaa luontoyhteyden ja ekososiaalisuuden näkökulmia työssään

1. Täytä hakemus Hae koulutukseen tästä -linkistä.
2. Valitse alasvetovalikosta haluamasi tutkinto, johon haluat hakeutua.
3. Täytä hakemuksesi huolellisesti ja vastaa kysymyksiin kattavasti. Lomakkeeseen on mahdollista tutustua etukäteen, mutta sitä ei voi tallentaa keskeneräisenä.

Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tiedon hakeutumisesi tilanteesta; kutsun haun seuraavaan vaiheeseen tai tiedon valinnasta tai tiedon ettet tullut valituksi. Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä kaikki hakijoihin lisäohjein.

Lisätietoja opiskelijapalvelut@ahlman.fi

 

Uutiskirje