Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

”Pitää luottaa ihmisten hyvyyteen”

Vanhan kulkutautisairaalan avoimeksi kulttuuri- ja taidetilaksi muuntanut Mika Pettissalo uskoo leikin, ilahduttamisen ja vuorovaikutuksen voimaan.

Mika Pettissalo

Taiteilija Mika Pettissalo.


Teksti ja kuvat: Pinja Berkan


”En olisi ikinä uskonut, että päädyn näin erikoiseen tilanteeseen, että mulla on kortteli omalla vastuulla”, taiteilija Mika Pettissalo toteaa.  

Ja uskomattomaltahan se kuulostaa, yksittäisen kaupunkilaisen pyörittämä kortteli, mutta totta se on. Pettissalo alkoi taideopintojen aikana TTVO:ssa, silloisessa Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa, pitää huolta opiskelija-asuntolana toimineen entisen kulkutautisairaalan laiminlyödystä alueesta. Nykyään tila kukoistaa yhteisöllisenä taidekorttelina, ja se on suurelta osin Pettissalon ansiota. 

”Kaupunki ei huolehdi paikasta. Sen johto on huomannut, että on hyvä, kun joku huolehtii tästä ilmaiseksi. Haravoin, hiekoitan, teen lumityöt, korjailen ja vartioin. Olen saanut poliittisen päätöksen, että minua ei saa häätää. Olen kuin suojeltu liito-orava, joka pesii, pööpöilee ja tekee siinä sivussa avointa kulttuurityötä.” 

Taiteilija harmittelee päättäjiltä saadun tuen puutetta. 

”Kaupungin mielestä olen Vaahteramäen Eemeli, joka on vallannut korttelin ja elää kuin loinen Kekkosen kutreilla. Omasta mielestäni olen Risto Reipas, joka on tehnyt Huvikummun ja pelastanut kaupungin monelta oikeustoimelta ja menoilta.”

 

Koronakeväänä toiminta laajeni vuonna 2020, kun Pettissalo sai idean avata korttelin alueen mahdollistaakseen kaupunkilaisille kotipihanomaisen tekemisen. Hän alkoi organisoida toimintoja kuten oman kukkapenkin tekemistä ja taulujen maalaamista. Nykyään tiluksilla on myös avoin kirjasto, nuotiopaikka ja puutarhavälineet.  

”Heti kun yöpakkaset loppuvat, vien taas maalit, sudit ja maalauspohjat avoimeen galleriaan. Ja puutarhakalusteet, että voi nauttia eväitä tai järjestää vaikka synttäripiknikin!” 

Avoin koko kylän piha osoittautui toimivaksi konseptiksi, ja Pettissalo korostaa yhteisöllisyyden merkitystä. 

”On ollut pitkä prosessi luoda yhteisöllisyyttä. Joskus on ollut konflikteja tai ilkivallan tekoja. Mutta pitää luottaa ihmisten hyvyyteen.” 

Korttelitaiteilijan matkaan on jäänyt vuosien varrelta hienoja muistoja. Pettissalo kertoo silmät loistaen viimesyksyisestä arkkitehtuuriviikosta, jolloin taidekorttelin rakennusten julkisivut valaistiin.  

”Täällä oli kaksisataa ihmistä pihalla, ja talot valaistiin. Siinä kohtaa tuli tippa linssiin. Olin niin liikuttunut todetessani, että kortteli ei ole koko historiansa aikana ollut näin hieno, siisti ja upea. Unelmani on, että Tampereen kaupungin suunnittelemien asuinrakennusten sijaan paikka saisi jäädä tällaiseksi, mutta tehtäisiin kunnolla eikä kengännauhabudjetilla.”

 

Päärakennuksen seinää koristaa taiteilija Petri Sepän muraali.


Pettissalo ottaa ympäristöstä paljon vastuuta, vaikka kukaan ei siihen velvoita. Mikä motivoi kulttuurityölle ja korttelin ylläpitämiselle omistautunutta taiteilijaa?
 

”Tänä talvena tein jääliukumäen, josta tuli Suomen huikein. Joka aamu pihalta kuului naurunremakkaa. Se muutti korttelin äänimaailman sellaiseksi, josta naapurin vanhuksetkin iloitsivat ja kiittelivät”, Pettissalo iloitsee. ”Jääliukumäki on ollut ehkäpä paras yksittäinen tekoni taiteen alalla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Ilo ja ilahduttaminen motivoivat eniten.” 

Taiteen tekemisessä on myös käytännöllinen pohjavire: 

”Jääliukumäki syntyi olosuhteiden pakostakin. Lumityöt pitää tehdä, että tontille pääsee, joten muutin kurjan, työlään ja hikisen homman hauskaksi. Ja siitä pääsivät sitten muutkin iloitsemaan.”

 

AhlmanEdun taidelinjojen järjestämälle tapahtumaviikolle Mika Pettissalolla on toive: 

”Toivon, että jokainen pääsee nauttimaan tekemisestä ja toteuttamaan jotain, mikä ei välttämättä muuten onnistuisi. Olen järjestänyt työtilat, mestat ja materiaalit hyvin tarjolle. Se mitä siitä eteenpäin tapahtuu, säteilee ja heijastelee kaikenlaisia vaikutuksia maailmaan.” 

Minkälaisia terveisiä Pettissalo haluaa lähettää kaupungin päättäjille? 

”Tässä on valmiiksi tuotteistettu ja konseptoitu yhteisöllisyysmoottori, joka on täyttä kultaa ja äärimmäisen onnistunut kansainvälisessä mittakaavassa. Ottakaa nyt ihmeessä koppi.” 

Entä taiteilijan terveiset kaupungin asukkaille? 

”Kaikille kaupunkilaisille terveisinä sanoisin, että tervetuloa pihalle!” 

 

Taidekorttelin taidetta

Pihapiiri on pullollaan taidetta.


INFO:
 

AhlmanArts eli kirjoittajalinja, musiikkilinja ja kuvataidelinja järjestävät poikkitaiteellisen tapahtumaviikon 25.4.–29.4. Luvassa on fiilistelyä inspiroivassa ympäristössä, mahdollisuus omaan taiteen tekemiseen ja kivaa ohjelmaa. Tapahtuma huipentuu perjantaina. Tervetuloa! Osoite: Pyhäjärvenkatu 7. 

Adressi Pyynikin Aikamatkojen ja Koko kylän pihan pelastamiseksi: https://www.adressit.com/pelastakaa_pyynikin_aikamatkat_ja_koko_ylan_piha