Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Miksi oppivelvollisen kannattaa tulla kirjoittajalinjalle?

Kansanopistovuosi kirjoittajalinjalla antaa oppivelvolliselle mahdollisuuden uppoutua kirjallisuuden huikeaan maailmaan. Samalla saat parannettua valmiuksiasi toisen asteen opintoihin ja eväitä itsenäisen elämän rakentamiseen. Omalla kohdallani kirjoittajalinjalle tuleminen muutti koko elämäni.

 

Mikä on kirjoittajalinja – ja mitä kirjoittajalinja on oppivelvolliselle?

Kuvituskuva: nuoren ihmisen käsi kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.

Kirjoittajalinja on lukuvuoden kestävä kansanopistovuosi. Sen aikana pääset tutustumaan kirjallisuuden eri tyylilajeihin ja genreihin. Vuoden aikana opit kirjoittamista laajemmin ja pääset kirjoittamalla sekä lukemalla tutustumaan omaan kirjoittajaminääsi.

Oppivelvollisena opintoihisi kuuluvat kirjoittajalinjan muun opetuksen lisäksi myös yhteiset opintojen osat eli YTO-opinnot: Arjen taidot ja elämänhallinta, Opiskelu-, itsetuntemus- ja työelämäntaidot, Vuorovaikutus- ja viestintätaidot, Matemaattiset perustaidot ja ongelmanratkaisutaidot, Aktiivinen kansalaisuus sekä Opiskelu- ja uransuunnittelutaidot.

Kyseiset opinnot on sulautettu muiden opintojesi oheen.

 

Miten päädyin juuri kirjoittajalinjalle?

Yläasteella elämäni oli täysin sekaisin, enkä ollenkaan tiennyt mitä haluaisin tulevaisuudellani tehdä. Opiskelu ei juurikaan kiinnostanut, eivätkä jatko-opinnot houkuttaneet. Uskon monella nuorella olevan saman ongelman.

Toisaalta tiesin pärjääväni opinnoissa, kunhan jaksaisin keskittyä. Yhdeksännen luokan aikana, tajusin taitojeni riittävän lukioonkin. Silloin tein päätöksen, otan itseäni niskasta kiinni ja korotan arvosanani, jotta lukioon pääsy olisi jossakin vaiheessa mahdollista.

Huomasin kuitenkin yhdeksännen luokan aikana, kuinka raskasta opiskelu voi olla, eikä lukioon pääsy tuntunut edes hetkittäin edes mahdolliselta. Silloin aloimme opettajieni kanssa miettiä lukiolle myös varavaihtoehtoja.

Taideaineissa olin koko peruskoulun vahvoilla, varsinkin kirjoittamiseen liittyvissä tehtävissä. Opettajani löysivät opiston nimeltä AhlmanEdu, ja kertoivat kirjoittajalinjan mahdollisuuksista.

Tulin 2023 alkuvuodesta tutustumaan paikkaan ja rakastuin jo silloin Ahlmaniin. Kirjoittajalinja valikoitu mielenkiinnon kohteeksi nopeasti, koska kouluympäristö vaikutti mieluisalta ja opinnot kiinnostavilta.

 

Kirjoittajalinjalle tuleminen muutti koko elämäni

Aloitin kirjoittajalinjalla opiskelun 2023 syksyllä. Silloin löysin elämälleni uuden suunnan. Minä ja kirjoittaminen.

Menneen lukuvuoden aikana olen oppinut päästämään irti rajoista. Uskaltamaan kokeilla uutta, vaikka henkilökohtaisesti pistän aina vastaan ja kyseenalaistan joka ikistä tehtävänantoa. Opettajille lisäpisteet sinnikkyydestä.

Itselleni tärkeintä on kuitenkin ollut se, että olen oppinut tutustumaan itseeni kirjoittajana. Olen myös pystynyt tutustumaan itseeni uudella tavalla kirjoittamisen kautta.

Alaikäisenä pois kotikaupungista muuttaminen omilleen on iso askel elämässä, mutta koulu on antanut hyvän tuen myös itsenäisen elämän rakentamiseen.

 

Kirjoittaminen osana nuoruutta

Kirjoittaminen voi vaikuttaa nuoren elämään positiivisesti monella eri tavalla. Kirjoittaminen kehittää luovuutta ja mielikuvitusta sekä se voi parantaa kommunikointitaitoja. Kirjoittaminen voi myös olla tapa käsitellä vaikeita asioita, traumoja, pahaa oloa ja stressiä. Se voi auttaa ilmaisemaan tunteita ja ajatuksia.

”Kuka tahansa osaa kirjoittaa”, ”Kaikkihan kirjoittaa”, ”Kyllähän minäkin voisin kirjoittaa, vaikka kirjan.” Kyseisiä lauseita kuullessani mietin, onko kirjoittaminen vain kirjainpareja peräkkäin. Kai se on sitäkin, mutta kirjanparit peräkkäin voi olla myös jotain todella kaunista.

Monelle kirjoittaminen on vain tekstiviestejä ja koulun pakollisia tehtäviä. Kirjoittaminen on kuitenkin sanataidetta. Ei ole melodiaa, ei taulua, jonka avulla saa niin paljon sanottua, ilman turhaa selittelyä.
Kirjoittamistaidon oppiminen nuorena kulkee mukanasi koko loppuelämäsi. Oli kyseessä ammatti taikka vain harrastus on kirjoittamisen taidosta aina hyötyä. Kirjoittajalinja antaa suuren mahdollisuuden kehittää taitoasi sekä avaa uusia mahdollisuuksia kirjallisuuden tiellä.

 

Minä ja kirjoittaminen

Opintojen alusta lähtien olen miettinyt lähes päivittäin, miksi juuri minusta tuli kirjoittaja ja mitä tekisin, jos en olisi tullut kirjoittajalinjalle.

Lapsena vanhempani lukivat minulle paljon. Äidin ja siskoni kanssa automatkat menivät keksiessä satuja. Isäni soitti kitaraa ja lauloi. Alakoulussa tarinavihkoni olivat aina täynnä. Teimme vapaa-ajalla kavereiden kanssa lyhytelokuvia, joita käsikirjoitin tai ainakin yritin. Uskon oppineeni jo lapsena sanojen olevan paljon enemmän kuin vain sanoja. Sanat ovat taidetta.

Yläasteella kirjoitin päivittäin päiväkirjaa. Silloin tällöin kirjoitin myös pitempiä tekstejä omaksi ilokseni. Sekä kirjoitin ja sävelsin musiikkia. Se oli minun taidettani.

Kirjoittajalinjalle tuleminen avasi silmäni näkemään kirjoittamisen suuret mahdollisuudet. Ja nyt tiedän kirjoittamisen olevan osa minua, osa tulevaisuuttani. Enkä tiedä mitä olisin, jos en olisi tullut kirjoittajalinjalle.

Tekstin on kirjoittanut kirjoittajalinjan opiskelija Samuel Salmu.