Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Lähikukkia läpi kesän

Kiinnititkö kesän 2021 aikana huomiota Tilapuodin lähikukkakimppuihin? Tai törmäsitkö Instagramissa @pienikukkaniitty -tiliin? Kyseessä on toisen vuoden puutarha-alan opiskelijoiden Heini Juvalaisen, Jenna Vihervuoren ja Elviira Rintalahden lähikukkafarmi -projekti.

Pienikukkaniitty on Ahlmanin miljöössä sijaitseva lähikukkafarmi. Farmi tuotti leikkokukkia myyntiin muun muassa muutamille kukkakaupoille sekä valmiita kimppuja Tilapuotiin kaikkien saataville. Viljely ja kasvatus tehtiin luonnonmukaisesti eli edes lannoitteita tai tuholaisaineita ei käytetty. Farmilla kasvoi kesän aikana monipuolisesti eri lajeja, mutta eniten farmilta löytyi tsinniaa eli oppineittenkukkaa, ikiviuhkoa, asteria, kosmosta, sinitähtöstä ja tuoksuhernettä. Lämmin kesä teki tehtävänsä ja sadon määrä oli positiivinen yllätys; opiskelijat keräsivät kukkaa reilusti heinäkuusta aina syyskuun loppuun saakka.

Käytännön toimiin

Heini ja Jenna kertasivat mitä kaikkea projektin toteuttamiseen sisältyi. Alkuun piti päättää mitä kukkaa he haluavat viljellä, ottaa selvää mikä menestyy ja miettiä myös värivalikoimaa, jotta esimerkiksi valmiita kimppuja olisi helppo tehdä. Huhtikuussa aika vierähti kasvihuoneella siemeniä kylväen ja taimien kasvua seuraten. Kasvihuoneella tehtävään työhön kuului myös kasvien kouliminen ja seuraavaksi latvominen. Latvomisen ansiosta on mahdollista saada vahvempia kukkia ja runsaampi sato.

Työhön kuului oleellisesti kastelu ja kasvun seuraaminen intensiivisesti sekä erilaisiin tilanteisiin reagoiminen. Alkukesästä opiskelijat pääsivät maanmuokkauspuuhiin ja sitä tehtiin jyrsimellä kaksi päivää 30 asteen helteessä. Sitten pian jo taimet saatiinkin maahan jatkamaan kasvua. Normaalisti taimet olisi hyvä karaista eli näyttää niille ulkoilmaa ennen lopullista siirtoa ulos, mutta Heinillä, Jennalla ja Elviiralla oli kukkaa niin valtava määrä viljeltynä, että se olisi ollut lähes mahdoton tehtävä. Niinpä he päättivät huputtaa kukat harsolla alkuun. Monet kasvit kärähtivät hieman tästä huolimatta, mutta onneksi kaikki kuitenkin palautuivat hyvin, eli lainkaan satoa ei tässä vaiheessa menetetty. Ja ahkera kastelu ja latvominen jatkui.

Projektin antia

Heini ja Jenna kertoivat, että projekti oli kokonaisuutena hyvin opettavainen. Koko prosessi tuli tutuksi maanmuokkauksesta ja kasvattamisesta sadon keruuseen ja hinnoitteluun. Välissä opeteltiin missä vaiheessa mikäkin kukka kannattaa kerätä, minkä tulee olla vielä nupussa ja mikä on jo aukinainen. Keräämisen ja asiakkaalle toimittamisen välissäkin tapahtuu asioita. Etenkin kylmäkäsittely on tärkeä tehdä, jotta kukista saadaan laadukkaita ja kestäviä. Hyvää palautetta on tullutkin juuri kestävyydestä; Tilapuodista ostettu kimppu oli asiakkaan kertoman mukaan kestänyt hyvänä jopa kaksi viikkoa!

Parhaaksi asiaksi Heini ja Jenna nostivat sen, kuinka kokonaisvaltaisesti he pääsivät näkemään prosessin ja saivat ilahduttaa ihmisiä lähikukilla. Farmin ansiosta he pääsivät mukaan lähikukkailmiöön, joka tekee kovaa nousua myös Suomessa. Pienen kukkaniityn tarina jatkunee uusien opiskelijoiden voimin jälleen keväällä.

Kuva: Jenna Vihervuori

Juttu kirjoitettu syksyllä 2021

Kukka- ja puutarhakaupan alasta voit lukea lisää täältä!