Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Kirjoittamiselle ei ole ikärajaa – aikasi on juuri nyt!

Kolme ihmistä istuu pöydän ääressä. Kaksi heistä lukee ja yksi kirjoittaa.

 

Mahdolliset leikkaukset aikuiskoulutusrahaan ja vuorotteluvapaaseen ovat saaneet ihmiset kirimään ratkaisujensa kanssa. Moni miettii juuri tällä hetkellä, mitä vielä voisi tehdä ennen kuin mahdollisuudet oravanpyörästä hyppäämiseen kaventuvat.

AhlmanEdun kirjoittajalinja on ratkaisu kaikille niille, jotka ovat pitkään unelmoineet kirjan kirjoittamisesta, runokokoelman koostamisesta tai ylipäätään kirjoittamisesta itseilmaisun välineenä. Suunnitelmat ovat hautuneet, haaveet ovat tarkentuneet – nyt on aika toimia.

Kirjoittajalinja on kaiken ikäisiä kirjoittajia varten

Kirjoittajalinjalla fokus on koko ajan tiukasti oman kirjoittajuuden kehittymisessä ja kirjoittajaksi kasvamisessa. Taiteenlajina kirjoittaminen on armollinen, sillä sen voi aloittaa missä vaiheessa elämäänsä tahansa kutsun kuultuaan. Ei ole olemassa parasta ennen päiväystä, vaan kirjoittajaksi on mahdollista tulla vielä vaikka vanhuuden päivillään. Julkaisihan Suomen vanhin esikoiskirjailija, Salme Vuorinenkin, esikoisensa 94-vuotiaana.

Kirjoittajalinja on aivan kaikenlaisia ja kaikenikäisiä kirjoittajia varten. Tärkeintä kirjoittajaksi kasvun kannalta on sisäinen motivaatio ja palo oppia uutta. Kirjoittajan ikä ei korreloi biologisen iän kanssa. Tämä mahdollistaa hyvin heterogeenisten ryhmien syntymisen – on pelkästään rikkautta, kun ryhmä koostuu eri-ikäisistä opiskelijoista.

Kirjoittaminen yhdistää ja ryhmä kannattelee

Kirjoittaminen ei siis katso ikää, mutta elämäntilannetta päämäärätietoinen ja tavoitteellinen kirjoittaminen katsoo. Vuosi kirjoittajalinjalla haastaa intensiivisyydellään – 25 tuntia viikossa lähiopetusta ja itsenäinen työ (lukeminen ja kirjoittaminen) siihen päälle. Opintojen tukipilari, toiset kirjoittavat ihmiset, toimii kuin valo yöperhosille. Ryhmä vetää mukaansa silloinkin, kun ei välttämättä itse jaksaisi. Yhteisöllisyys ja uudet ihmissuhteet ovat hieno mahdollisuus aikuisiällä saada uusia, samankaltaisesti ajattelevia ystäviä.

Opintojen lopputulos on luonnollisesti valmiit tekstikokonaisuudet, joita vuoden aikana syntyy juuri niin paljon kuin niitä on itse valmis kirjoittamaan, mutta ne eivät ole itsetarkoitus. Pääasia on se mitä tapahtuu ihmisessä itsessään. Opinnot kannustavat kurkottamaan sinne, mikä vielä on itselle tuntematonta. Epämukavuusalueella, uuden oppimisen äärellä on vasta mahdollista aidosti kehittyä. Tekstilajituntemus, ymmärrys kielen rekisterin, sanaston ja oikeakielisyyden merkityksestä kasvavat varmasti, kunhan vain uskaltautuu heittäytymään virran vietäväksi.

Lukeminen mahdollistaa kirjoittajana kehittymisen

Kirjoittamisen rinnalla läpi vuoden kulkee lukeminen, mikä on välttämätöntä kaikille kirjoittajille. Kirjailija Maria Peura kiteyttääkin oleellisen sanoessaan, että kirjoittaminen on uloshengittämistä, lukeminen sisään hengittämistä. Lukeminen liittyy olennaisesti myös siihen, että tavoitteellisen kirjoittajan on tärkeää tietää mitä kirjallisella kentällä tapahtuu. Varsinkin julkaisua janoavan on tiedettävä mitä kirjoitetaan ja mitä on jo kirjoitettu. Keskustelu kirjoista, kirjallisuudesta, kirjoittamisesta ja kirjallisen kentän tapahtumista on olennainen osa kaikkea yhteistä tekemistä.

Kirjoittajalinjalla raivaat tietä kohti tavoitteitasi

Jokainen asettaa itselleen omat tavoitteensa. Joillekin tavoite voi olla omaan luovuuteen tutustuminen, kirjoittamisen ylläpitäminen tai lempeä ohjautuminen sanataiteen maailmaan, toisia opinnot sysäävät jo oraalla olleeseen suurempaan elämänmuutokseen, kenties kohti kirjailijuutta.

Ei ole yksi taikka kaksi ihmistä, jotka ovat vuoden aikana tulleet lähemmäksi todellista luovaa itseään, niin että opintojen jälkeen on muuttunut sekä siviilisääty että toimeentulon lähde. Kirjoittajalinjan jälkeen suomalainen kirjallinen kenttä on saanut uusia julkaisevia kirjailijoita, osaavia sanataidetyöläisiä ja ajan hermolla olevia sisällöntuottajia. Kaikki on itsestä kiinni.

Vuosi kirjoittajalinjalla on siis merkityksellinen. Se tarjoaa kaikki käytännön työkalut ja hyvän lähtökohdan kirjoittavan ihmisen elämää varten. Opintojen aikana ymmärrys itsestä ja omista rajoista kasvaa. Ihminen ei voi tietää sitä mitä ei tiedä, eikä hän voi tietää ”omaa juttuaan” ennen kuin on kokeillut mahdollisimman monia vaihtoehtoja. Kirjoittajalinja tarjoaa turvallisen ja kannustavan ympäristön kokeiluun. Suoranaisia virheitä on mahdoton tehdä, mutta omat kehityskohteet on mahdollista tunnistaa.
Lukuvuosi kirjoittajalinjalla ei ole ollut kenellekään sen käyneelle pettymys, päinvastoin yhteisöllisyys, opintojen intensiivisyys, laatu ja laajuus ovat tulleet monelle positiivisena yllätyksenä.

Kirjoittaja on kirjoittajalinjan opettaja, sanataitelija Helena Murtonen-Leppä.

Haku kirjoittajalinjan syksyllä 2024 alkaviin kansanopisto-opintoihin aukeaa 1.2.2024.