Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Esport-linjalta MM-kisoihin – haastattelussa Aatu ”Olli” Olli

Suomalaisen esportin lupaavimpia nimiä

AhlmanEdun Esport-linjalla opiskeleva Aatu ”Olli” Olli on suomalaisen e-urheilun lupaavimpia nimiä, jonka palkintokaapista löytyy SM-hopeaa ja MM-pronssia suositussa Overwatch -videopelissä. Olli edustaa hollantilaista A One Man Army -organisaatiota ja tässä haastattelussa pääsemme tarkemmin tutustumaan esports ammattilaisen arkeen ja uraan.

Olli innostui Overwatchin pelaamisesta jo lukioaikoina ja kehitystä tapahtui nopeasti ihan vain pelaamalla. Pian Olli löysi itsensä ensimmäisestä joukkueesta, ja kipinä Overwatchin tavoitteelliseen pelaamiseen oli syntynyt. Olli pelaa pelissä ”Flex Support” roolia, eli hän on joukkueensa tukipilari, joka tukee tiimiläisiä esimerkiksi healaamalla, eli parantamalla lääkintämiehen tavoin.

Onko joku heti uralla jäänyt erityisesti mieleen?
Erityisesti matkat ovat jääneet mieleen, esimerkiksi Ranskassa olen tykännyt käydä ja Jenkeissä oli mukava nähdä uutta maata ja päästä laneille pelaamaan. Laneilla pelaaminen on ollut reissussa se kaikkein mukavin asia.

Ehtiikö kisareissulla tehdä muuta kuin pelaamaan?
Kyllä vähän ehtii, mutta kisareissu ei kuitenkaan ole loma, koska kuitenkin keskitytään siihen turnaukseen ja saamaan paras tulos. Suoriutumisen riskeeraaminen lomailemalla ei ole järkevää.

Millainen on esports ammattilaisen tyypillinen treenipäivä?
Joukkuetreenit alkavat yleensä kuudelta illalla, ja treeneihin sisältyy usein 2+2 tuntia joukkuetreenaamista, jonka jälkeen katsotaan usein videoita. Treeneihin sisältyy usein puolen tunnin tauko ja tyypillisesti treenit kestävät keskiyöhön saakka, Olli kertoo.
Olli täydentää, että tyypillisesti esports ammattilaiset treenaavat pitkiä päiviä, ja päivät voivat venyä jopa 10 tuntisiksi. Olli painottaa, että treenatessa laatu tulee aina ennen määrää.

Miten huolehdit esports ammattilaisena palautumisesta?
Pidän itse huolta fyysisestä kunnosta, ja käyn aktiivisesti kuntosalilla, sekä nukun joka yö vähintään 8–9 tuntia. Vapaapäivinä vietän aikaa kavereiden ja tyttöystävän kanssa, eli ihan normaaleja juttuja. Pelaaminen ei ole kaikki kaikessa koko ajan, eli myös rentoutumiselle ja muille asioille on varattu aikaa.

Millaisia tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?
SM-hopea jäi hieman harmittamaan, mutta kesällä tulee uusi mahdollisuus osallistua karsintoihin. Tällä hetkellä pelaan Champions Seriesiä ja tavoitteena on päästä pelaamaan Euroopan top 8 joukkueisiin.

Mitä vinkkejä sinulla on esports ammattilaisuutta tavoitteleville?
Avoin mieli on tärkeä, sekä kyky löytää omasta pelistä virheitä ja niiden korjaaminen. On tärkeä keskittyä omaan tekemiseen, moni keskittyy siihen mitä oma tiimi tekee, ja unohdetaan oman tekemisen merkitys, vaikka se on ainut asia mihin voi itse vaikuttaa.

Opiskelu AhlmanEdun Esport-linjalla

Millaista tukea olet saanut AhlmanEdun Esport-linjalla?
Valmentajilta olen saanut ohjeita, jos on ollut joku kysymys, miten missäkin tilanteessa kannattaa toimia. Lisäksi meillä on opetusta ja teoriatunteja, esimerkiksi nyt tällä viikolla tutustuttiin Islannin esportsiin ja mahdollisuuksiin, mitä siellä voi työstää esportsin parissa.

Mihin AhlmanEdun pelilinjan jälkeen?
Kilpaileminen on itselleni kova juttu, ja haen yliopistoon opiskelemaan valmennustieteitä, liikuntabiologiaa ja psykologiaa. Nämä ovat sellaisia aiheita, jotka kiinnostavat itseäni, ja joista koen olevan hyötyä itselleni, ja ehkä pääsen jakamaan tietoa muillekin.

AhlmanEdu toivottaa Ollille menestystä!
Onko sinulla tavoitteena esports ammattilaisuus? Tutustu tarkemmin AhlmanEdun Esport-linjaan ja hae mukaan!