Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Teams on tärkein vuorovaikutuskanavamme

Seuraa tämän sivun ohjeita ja saat perusteet siitä, miten kirjaudut Teamsiin ensimmäistä kertaa ja kuinka hyödynnät sovellusta osana opintojasi. Ohjeet on tarkoitettu erityisesti lyhytkursseja suorittaville.

Teams-tapaamiseen liittymiseksi sinun ei välttämättä tarvitse asentaa työpöytäsovellusta. Suosittelemme kuitenkin sen asentamista, sillä antaa lisää ominaisuuksia ja mahdollisuuksia vuorovaikuttaa tapaamisissa ja kanavilla. Katso tämän sivun ohjeiden lisäksi myös Teams-tapaamisen ohje.

Teams-kanavalla tarkoitetaan Teamsin tiimin sisällä olevia kanavia, joilla voidaan keskustella ja vuorovaikuttaa myös Teams-tapaamisten ulkopuolella. Lyhytkurssillesi on perustettu Teams-tiimi.

Teams-tapaamisella tarkoitetaan videota/ääntä sisältäviä kokouksia, joihin liitytään järjestäjän sähköpostilla lähettämästä linkistä tai Teamsin kanavalta.

Ongelmatilanteissa ota yhteys helpdesk@ahlman.fi

Huomioitavaa henkilötietojesi käsittelystä

Kirjautumalla palveluihimme hyväksyt samalla, että AhlmanEdun henkilökunta, opiskelijat sekä muut samoissa digitaalisissa tiimeissä ja tapaamisissa työskentelevät henkilöt voivat nähdä nimesi, sähköpostiosoitteesi, koulutusohjelmasi sekä mahdolliset muut käyttäjäprofiilisi itse lisäämäsi tiedot.

Lue lisää opiskelijoiden henkilötietojen käsittelystä.

Teamsin käyttöönotto ja ensimmäinen kirjautuminen

Klikkaa otsikosta kukin vaihe auki ja seuraa tarkasti ohjeita.

Käytä tietokonetta. Suosittelemme käyttämään Teamsiä Windows-käyttöjärjestelmällä varustetulla tietokoneella (pöytätietokone tai ”läppäri”).

Käytä työpöytäsovellusta. Teamsin käyttöä varten ei tarvitse asentaa mitään sovellusta, vaan voit käyttää sitä selaimen verkkosovelluksella. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että asennat toistuvia Teams-tapaamisia varten Teams-työpöytäsovelluksen hyvissä ajoin ennen ensimmäistä tapaamista. Sovelluksen käyttäminen mahdollistaa sujuvamman ja monipuolisemman vuorovaikutuksen tapaamisissa. Löydät asennusohjeet kohdasta 5.

Jos käytät Teamsiä selaimella. Suosittelemme käyttämään tietokoneella selaimena Google Chromea tai Microsoftin Edgeä. Älä käytä selaimia Internet Explorer, Firefox ja Safari, sillä niillä Teams ei toimi tai vain rajallinen osa ominaisuuksista on käytettävissä.

Jos käytät Teamsiä mobiililaitteella (älypuhelin tai tabletti), sinun on ladattava sovellus, jonka löydät laitteesi sovelluskaupasta hakusanalla ”Microsoft Teams”. Huomioi, että mobiililaitetta käytettäessä saattaa esiintyä ongelmia laitteiden tai sovellusten yhteentoimivuudessa.

Tarkista verkkoyhteyden riittävyys. Teams-tapaamisia varten tarvitset riittävän hyvän verkkoyhteyden. Jos pystyt katsomaan Youtubesta tai Yle Areenasta videoita ilman jatkuvia katkoksia, pystyt todennäköisesti osallistumaan videon välityksellä myös Teams-tapaamisiin.

Onhan tietokoneessassi mikrofoni (sisäinen tai esimerkiksi erillinen kuulokemikrofoni)? Jos käytät erillisiä kuulokkeita/mikrofonia tietokoneella, varmista, että laite on kiinnitetty oikeaan liitäntään. Voit testata äänilaitteiden Windows 10 -käyttöjärjestelmässä seuraavalla tavalla.

1. Kirjoita Windowsin työkalurivin hakuun ”ääni” ja klikkaa avautuvista kuvakkeista Ääniasetukset.

Windowsin ääniasetukset-valikko.

2. Klikkaa kohdassa Päävoimakkuus (1) hiirellä palkin säädintä ja liikuta sitä. Jos äänet toimivat, sinun pitäisi kuulla Windowsin ilmoitusääni palkkia siirtämällä. Aseta sopiva äänentaso.

3. Tarkista kohdassa Testaa mikrofoni (2), että äänipalkki liikkuu puhuessasi. Jos mitään ei tapahdu, vaihda mikrofoni kohdata Valitse äänitulolaite (3) ja kokeile puhua uudestaan. Tarvittaessa tarkista ulkoisen mikrofonin liitännät ja kokeile liittää mikrofoni toiseen samannäköiseen liitäntään (liitännässä yleensä punainen väri tai mikrofonin kuva).

Ääniasetusten pitäisi olla nyt kunnossa tapaamista varten.

Lyhytkurssilaisena olet saanut sähköpostiisi Microsoft Teamsin lähettämän viestin, jossa kerrotaan, että sinut on liitetty lyhytkurssisi tiimiin. Esimerkiksi Gmailissa näet seuraavanlaisen viestin (voi olla englanninkielinen).

1. Avaa viesti.

Gmail-sähköpostilaatikon rivi, jossa tekstiä.

2. Klikkaa viestistä painiketta Avaa Microsoft Teams.

Teamsin ilmoitus, jossa tekstiä ja painike.

3. Klikkaa näytöltä Käytä sen sijaan verkkosovellusta ja odota, että sovellus aukeaa.

Verkkosivu, jossa tekstiä ja painikkeita.

Kun olet kirjautunut kerran tiimiisi edellä mainitusta linkistä, löydät tiimin jatkossa myös kirjautumalla suoraan Teamsiin joko selaimella tai työpöytäsi kuvakkeen kautta sovelluksella, jonka olet asentanut koneelle (asennusohje kohdassa 5).

Koska Microsoft Teamsin tiimien käyttäminen vaatii Microsoft-tilin, sähköpostiosoitteeseesi liitetään sellainen. Nykyisen sähköpostiosoitteesi liittäminen Microsoft-tiliin ei vaikuta oman sähköpostitilisi salasanaan.

1. Kirjoita sähköpostisoitteesi ja klikkaa Seuraava.

Microsft-valikko, jossa tekstikenttä ja painike.alikko.

Jos olet joskus aiemmin kirjautunut sähköpostillasi Teamsiin, pääset syöttämään sähköpostiosoitteesi ja salasanasi. Saatat saada viestin, että sähköpostiisi on jo liitetty tili ja tällöin pääset kirjautumaan vapauttamalla salasanasi (klikkaa kirjautumisikkunasta Etkö pääse käyttämään tiliäsi?)

Jos et ole aiemmin kirjautunut omalla sähköpostillasi Microsoftin palveluihin, järjestelmä pyytää sinua luomaan Microsoft-tilin. Seuraava ohje koskee tilin luomista.

2. Klikkaa Seuraava.

Microsoftin valikko, jossa painike.

3. Kirjoita salasana, jolla kirjaudut Microsoft-tiliin. Tätä salasanaa tarvitset vain Teamsiin kirjautumiseen eikä se muuta oman sähköpostisi salasanaa.

Mirosoft-valikko, jossa tekstikenttä ja painike.

Jos unohdat salasanasi, pääset tarvittaessa vapauttamaan sen klikkaamalla kirjautumisikkunasta Etkö pääse käyttämään tiliäsi? ja seuraamalla näytön ohjeita.

4. Klikkaa Seuraava ja jatka näytön ohjeiden mukaisesti. Sinun on annettava Microsoftille tietyt tiedot, jotta tilin turvallinen käyttö voidaan varmistaa.

Kun tilin luominen on valmis, pääset oheiseen Teamsin aloitusnäkymään.

Teams-pääikkuna, jossa tekstiä ja kuvia.

Kun olet ensimmäistä kertaa kirjautunut Teamsiin selaimella, suosittelemme jatkossa käyttämään Teamsiä työpöytäsovelluksella. Sillä tapaamisiin osallistuminen on sujuvampaa.

1. Siirry Microsoftin sivustolle.

2. Klikkaa sivulla Lataa Teams ja odota ohjelman latautumista.

3. Avaa asennuspaketti klikkaamalla kuvaketta Teams_windows_x64.exe ja seuraa asennusohjeita. Jos et löydä tiedostoa selaimesta latauksen jälkeen, löydät sen myös Windowsin kansiosta Ladatut tiedostot.

4. Kirjaudu Teams-työsovellukseen samalla tunnuksella kuin kirjauduit verkkosovellukseenkin.

Tästä eteenpäin pääset kurssisi tiimiin avaamalla tietokoneeltasi Teams-sovelluksen ja kirjautumalla tai teams.office.com-sivulta kohdasta Käytä sen sijaan verkkosovellusta.

Microsoft Teamsin kuvake

Teamsin käyttäminen ja tapaamisiin liittyminen

Klikkaa otsikosta kukin vaihe auki ja seuraa tarkasti ohjeita.

 

Teams-sovelluksen pääikkuna, jossa tekstiä ja painikkeita.

Teamsin vasemmassa laidassa näet kuvakkeita, joiden kautta pääset eri toimintoihin, kuten henkilökohtaisiin keskusteluihin ja tiedostoihin. Tiimit-kuvakkeen alta löydät kaikki tiimit, joihin sinut on liitetty.

Tiimit-kuvakkeesta oikealle, on selausikkuna, jossa näet kaikki tiimi, joissa olet jäsenenä. Kuvassa näkyy Testikurssi-tiimi ja sen kanava Yleinen. Kanavia voi olla myös enemmän, pääset niille klikkaamalla.

Oikealla ylhäällä näkyy avatun kanavan välilehdet. Kuvassa näkyy Yleinen-kanavan välilehdet ja avatun Viestit-välilehden sisältö.

Pääset kurssilla käytössä olevalle kanavalle, kun klikkaat vasemmalta Tiimit-kuvaketta. Sen jälkeen oman kurssisi alta klikkaa kanavaa Yleinen, jonka jälkeen näet kanavan Viestit-välilehden sisällön.

 

Teams-sovelluksen pääikkuna, jossa tekstiä ja painikkeita.

Yleinen kanavan Viestit-välilehdellä kaikki kurssilaiset pystyvät kirjoittamaan viestejä, jotka kaikki samalla kurssilla olevat voivat nähdä. Vain esimerkiksi opettajalle tarkoitetut viestit kannattaa lähettää esimerkiksi sähköpostilla.

Kirjoita viestisi kenttään Aloita uusi keskustelu ja lähetä se klikkaamalla oikean alakulman nuolta.

Voit myös selata ja tallentaa tiedostoja ylhäällä olevalla välilehdellä Tiedostot. Huomioi, että vasemmassa laidassa oleva Tiedostot-kuvake johtaa kuitenkin henkilökohtaisiin tiedostoihisi. Sinun pitää aina avata ensin tiimisi Yleinen-kanava, josta pääset näytön ylälaidassa näkyvään kurssin yhteiseen Tiedostot-välilehteen.

Saavu tapaamisiin aina hyvissä ajoin. Varsinkin ensimmäiseen tapaamiseen kannattaa saapua 15-30 minuuttia ennen aloitusta, jotta jää aikaa ratkaista teknisiä haasteita.

Yleinen-kanavalle tulevat näkyviin kaikki kurssin yhteiset Teams-tapaamiset, joista Teams käyttää termiä kokous. Kuvassa tapaaminen on ajoitettu (sinisellä pohjalla tapaamisen otsikko, tässä tapauksessa Kurssin ajoitettu tapaaminen) ja siitä on lähtenyt myös suora kutsu sähköpostiisi. Tapaaminen ei kuitenkaan vielä ole alkanut, koska kukaan ei ole liittynyt siihen linkistä.

Teams-sovelluksen pääikkuna, jossa tekstiä ja painikkeita.

Pääset näihin tapaamisiin aina helpoiten sähköpostiisi saaman kutsun kautta klikkaamalla Liity kokoukseen napsauttamalla tätä.

Teamsin lähettämä kokouskutsu, jossa tekstiä.

Kun opettajan ajoittama tapaaminen on kanavalla käynnissä, voit liittyä siihen myös Teams-sovelluksesta tiimisi Yleinen-kanavalta klikkaamalla sinistä Liity-nappia.

Teams-valikko, jossa tekstiä ja painike.

Ennen ensimmäistä tapaamista, katso vielä Teams-tapaamisen ohje, jossa saat lisäohjeita Teams-tapaamiseen liittymisestä ja siellä toimimisesta.

 

Uutiskirje