Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Viherit ViherPäivillä

AhlmanEdun vuoden –22 viheralan puutarhuriopiskelijoilta ei puutu yritteliäisyyttä. Perustimme syksyllä NY-yrityksen, jonka kautta kävimme tekemässä keikkaa muun muassa Lännen Viherpalveluille. Kun syksy oli tehty duunia, piti alkaa miettiä mihin niitä tienattuja rahoja käytettäisiin. Päätimme lähteä porukalla helmikuussa -23 ViherPäiville Jyväskylään; matkat, majoitus ja ruoka tarjottaisiin NY tililtä! Varasimme hotellihuoneet, junaliput ja illastuspaikan, sitten ei tarvinnut enää kuin odottaa itse tapahtumaa. Pari muuta tiimiläistä, jotka eivät olleet NY-yrityksessä, lähtivät mukaan omakustanteisesti.

Lähtö oli aamulla kello seitsemän Tampereen rautatieasemalta. Kontaktoituminen alkoi jo junassa, kun opiskelijaporukan viereen sattui Tampereen viherporukkaa (Tampereen kaupungin hulevesi osaston työntekijöitä), joista toinen piti yhden ViherPäivien seminaareista.

Ensimmäisen päivän aamun seminaareissa kuulimme hieman alan historiasta ja identiteetistä, viheralan tiedosta ja tutkimuksista, viheralan vastuusta monimuotoisuuden turvaajana ja kuinka kannustaa asukasta pitämään huolta omasta ympäristöstään, ekokompensaatiosta sekä monitieteisyydestä ja -alaisuudesta.

Allekirjoittaneen seurue pääsi ruokatauolla kertaamaan viherkasvien suomalaisia ja latinalaisia nimiä paikallisessa huonekasveja pursuavassa ravintolassa.

Näytteilleasettajissa oli mukana valtavat määrät alan toimijoita ja tuotevalmistajia. Puutarhakoneiden, liikunta- ja leikkivälineiden, kiveys- ja puurakentamisen tuotteiden valmistajat ja toimittajat, taimitarhat sekä erilaiset yhdistykset esittelivät kaikki uusimpia tuotteitaan ja toimintaansa. Suurena nousijana olivat selkeästi viherkattoratkaisut.

Iltapäivän luennolla kuultiin yhteistyön ja koulutuksen tärkeydestä ja tutustuttiin Wonderwoods -projektiin Hollannissa sekä kasvualustojen tärkeyteen viherrakentamisessa; tästä aiheesta käytiin myös mielenkiintoinen paneelikeskustelu.

Myöhemmin tiimimme kokoontui yhdessä illastamaan läheiseen ravinteliin. Päivä oli pitkä ja täynnä uutta asiaa, ja moni vetäytyikin heti illallisen jälkeen yöpuulle.

Seuraavaa päivää dominoivat digitaalisuus ja tekoäly viheralan työvälineinä ja luonnon monimuotoisuuden huomioon ottaminen alalla sekä erilaiset ekomittarit.

ViherPäivien teemoina esiintyivät vahvana monimuotoisuuden huomion otto alalla, miten valitaan oikeita ratkaisuita ja mitataan niiden vaikutuksia ja eri alojen toimijoiden yhteistyö.

Kotimatkalla junassa oli superväsynyttä mutta inspiroitunutta porukkaa, messukassit täynnä karkkia, kyniä ja erilaisia oppaita.

-22vihereille jäivät mieleen erityisesti seminaarit ja skumppatarjoilut. -Epic! Kommentoi yksi tiimiläinen seuraavan viikon purussa. Allekirjoittaneelle jäi mieleen puheenvuoro siitä, kuinka ollessamme luonnon kanssa tekemisissä kaikkea ei voi kontrolloida; eräs työmaa oli pysäytettävä useaksi kuukaudeksi, kun sinne muodostuneeseen hulevesialtaaseen asettui pesimään vesilintuja. Wonderwoods –projekti jäi myös vahvasti mieleen, vaikka samanlaista tuskin Suomen ilmastossa pystyisi toteuttamaan. On kuitenkin innostavaa nähdä, millaisia uraauurtavia projekteja maailmalla toteutetaan!

Selkeästi myös yhteiskunnallisella tasolla on menossa iso muutos luontosuhteessa, eikä ViherPäivillä käydyt asiat luonnon monimuotoisuudesta ja ekokompensaatiosta koske vain ja ainoastaan viheralaa, vaan ihan kaikkia yhteiskunnan tasoja, aloja ja ihmisiä.

 

Kirjoitus ja kuvat: Tanja Mattila, AhlmanEdun viheralan puutarhuriopiskelija