Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Työelämäprojektit viheralan opiskelijoille

Viheralan puutarhureille kuuluu aitoja työelämäprojekteja opintojen alusta alkaen. Yksi merkittävä yhteistyökumppani AhlmanEdulle on VRJ Länsi-Suomi Oy.

VRJ tarjoaa opiskelijoille tekemistä kohteessaan ja viheralan opiskelijat pääsivät 2020 syksyllä koko ryhmänä toteuttamaan työelämäprojektia Tampereen kaupungin ytimessä. Ryhmän työelämäprojekti suuntautui Tampereen Kalevaan rakennettavaan urheilupuistoon. Opiskelijat olivat kiinnostuneita mielenkiintoisesta kohteesta, jossa saisi monipuolisesti kerryttää osaamistaan.

Opiskelijat muodostivat 4–5 opiskelijan ryhmiä ja töitä tehtiin eri tehtäviä vaihdellen monipuolisesti. Työt olivat selkeitä kokonaisuuksia mm. pensaiden ja puiden istuttamista ja tukemista, kukkasipulien istuttamista, nurmikon kylvämistä sekä katteen levittämistä pensasalueille. Pensaille tehtiin myös istutusleikkaukset. Kaikissa ryhmissä oli myös opiskelija, joka toimi tiimiliiderinä eli työnjohtajana. Näin kertyi hyvää oppia myös tiiminjohtamisesta.

Opiskelijat tekivät 7–8 tunnin työpäiviä ja kokonaisuutena työt kohteessa kestivät reilun viikon, mutta tekemisessä ei ollut kiireen tuntua. Sateisista ja kuraisista keleistä huolimatta opiskelijat kokivat saaneensa hyvää oppia työelämään tekemisen ja kokemuksen kautta. VRJ:n työnjohtaja kävi ohjaamassa ja näyttämässä mallia esimerkiksi puiden istuttamisesta. Häneltä sai aina kysyä, jos oli jotakin kysyttävää. Lisäksi VRJ:n taholta oli kaksi avustavaa työntekijää, jotka hoitivat enemmän konetöitä. Varsinkin opintojen alussa koneiden käyttö ei ole vielä hyvin hallussa ja harjoitusta tarvitaan. Lisäksi AhlmanEdun puutarhuri oli kohteessa ohjaamassa ja opiskelijoiden tukena.

Oppimisen kannalta kokemus oli opiskelijoiden mielestä hyvä. Siinä pääsi heti tekemään ja työt olivat selkeitä. Työtehtävät olivat sopivan haastavia ja työhön pääsi kivasti sisälle. Ei haitannut, vaikka osaamista ei alussa ollut. Julkiselle paikalle tehtävä työ haastoi kaikkia tekemään projektia hyvin, koska kohde sijaitsee näkyvällä paikalla. Kivaa kohteessa oli selkeys ja kerrottiin, mitä tehdään. Suuri volyymi osoitti, että työmaat voi olla isoja ja siksi viheralan puutarhureilla koneiden käyttö on suuressa roolissa. Viheralan opiskelijat ja myös VRJ:n edustajat olivat tyytyväisiä työelämäprojektiin.

Kalevan liikuntapuisto sijaitsee Viinikankadun, Salhojankadun ja Kalevantien risteyksessä. Puistoalueella on kesäisin runsaasti toimintoja, kuten erilaisia pelialustoja, decomark-leikkikuvioita, koripalloa, pöytätennistä, sportpoint-kuntoiluympyrä ja beach volley-kenttä. Alueen viihtyvyyteen on panostettu oleskelualueilla, jonne on tuotu esimerkiksi pikinik-pöytiä eväiden syöntiä varten. Talviaikaan alueelle jäädytetään jääkaukalo.

Leila Arponen
työelämäkoordinaattori, hankeasiantuntija
AhlmanEdu, TYRSKY- työelämän rajapinta koulutuksen kehittämisen ytimessä