Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Matkailualan opiskelijan terveiset

Jenni Kosunen opiskelee ensimmäistä vuotta matkailualaa. Juttelimme hänen kanssaan opiskelusta Ahlmanilla.

Miksi päädyit hakemaan matkailualalle ja Ahlmanille?

En välttämättä mieti asioita hirveästi etukäteen vaan elämä kulkee tavallaan sattumusten sarjana. Kouluun hakemisen kanssa kävi hieman samoin. Väsyminen pitkäaikaiseen työhön sai miettimään, että jotain muuta voisi tehdä. Matkailu astui kuvioon, kun aloin ajattelemaan, että muutenkin kivasta ja tärkeästä asiasta voisi tehdä ammatin. Sitten googlailin Tampereen kouluja ja löysin Ahlmanin. Hakuprosessin aikana kuulin mahdollisuudesta päästä uuteen, Ciao Italia ryhmään mukaan. Italia oli lopulta se maaginen sana, joka sinetöi päätöksen opiskelemaan lähdöstä. Valitettavasti vallitsevan tilanteen vuoksi koulutuksen alkuun suunniteltu Italian vaihto peruuntui, mutta Erasmuksen ansiosta se on mahdollista toteuttaa tarvittaessa valmistumisenkin jälkeen, mikäli tilanne ei parane. Tällä hetkellä katse on kuitenkin toiveikkaasti syksyssä sen osalta.

Miten Ahlmanilla opitaan ja miten se on sopinut itsellesi?

Ahlmanilla opiskelu on tiimimallin ansiosta melko vapaamuotoista. Opiskelu eroaa selvästi siitä, mitä se on ollut ns. ennen vanhaan, kun istuttiin pulpeteissa ja kuunneltiin opettajaa muistiinpanoja tehden. Täällä puhutaan paljon ja ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Rehellisesti sanottuna se oli alkuun melko puuduttavaa ja koulupäivien jälkeen olo oli väsynyt, mikä yllätti itseni. Jossakin vaiheessa mielessä kävi jopa, että onko minusta ylipäätään opiskelijaksi. Alun shokin jälkeen, ensimmäisen työssäoppimisjakson suoritettuani olo tuntui kuitenkin varmemmalta ja asiat alkoivat muutenkin selkiytymään. Huomasin, että olen osa mahtavaa porukkaa, omaa kotitiimiä ja haluan opiskella tätä alaa ja tällä tavoin. Pidän Ahlmanin mallista, koska siinä luotetaan paljon opiskelijoihin. Meihin uskotaan ja kannustetaan verkostoitumaan. Ahlman on yhteisöllinen paikka, joka luo hyvän ja turvallisen ilmapiirin opiskella.

Kerroit, että olet tiimiliideri. Mitä se tarkoittaa?

Omalla tiimillä on kaksi tiimiliideriä, joiden tehtävistä tiimi sopii yhdessä. Emme ole mitään patriarkkoja toisten yläpuolella vaan opettelemme kaverijohtamista. Pyrimme olemaan sellaisia, että sidomme porukkaa yhteen ja kannustamme muita toimimaan tiimissä omalla positiivisella esimerkillä. Olemme myös apuna ongelmatilanteissa ja hoidamme pieniä konkreettisia asioita, esimerkiksi tiedottamista. Ahlmanilla on lisäksi tiimiliidereille oma valmennus, jonka kautta tulee välillä tehtäviä, esimerkiksi dialogitreenin vetämistä tiimille. Lisäksi valmennuksen tärkeä anti on vertaistuki muiden alojen tiimiliidereiltä. Tiimiliiderinä toimiminen mahdollistaa myös Tiimin johtaminen -tutkinnonosan suorittamisen, omalla kohdallani olemme puhuneet jo näytöistä.

Minkälaisiin projekteihin olet osallistunut tähän mennessä?

Heti alussa perustimme Hidden Tampere Instagram-tilin, joka esittelee Tampereen alueelta ehkä ei niin tunnettuja kohteita. Tavoite on pyörittää sitä koko opiskelujen ajan ja mahdollisesti luovuttaa se sitten aikanaan uusille opiskelijoille jatkettavaksi. Olin myös mukana ideoimassa Amazing Cityn kattoterassin toimintaa ja osallistuimme neljän hengen voimin Restojamit -kilpailuun.

Millaisia taitoja projektityöskentely mielestäsi edellyttää?

Projektityöskentely on vahvaa tiimityötä, joten tietyllä tavalla pitää osata lukea ihmisiä. Pitää olla avarakatseinen, koska olemme erilaisia ihmisiä ja meillä on erilaisia tapoja työskennellä. Välillä erilaisuus luo haasteensa, mutta se on myös rikkaus. Muilta voi tulla sellaisia ideoita mitä ei itse osaisi edes ajatella.

Miten opintosi etenevät nyt?

Olen työssäoppimisjaksolla Vakoilumuseossa kesälomaan asti. Suoritan siellä Matkailupalvelujen toteuttamisen tutkinnonosan. Jossain vaiheessa toivon pääseväni suorittamaan Tapahtuman toteuttamisen, vaikka ajat luovatkin siihen omat haasteensa. Lisäksi markkinointi kiinnostaa kovasti.

Millaisia terveisiä haluat lähettää matkailualaa ja Ahlmania kouluna harkitseville?

Aina pitää tietenkin nostaa lehmät esille, jo niiden takia kannattaa tulla! Ahlman on hyvä paikka myös siksi, että täällä kaikki ovet ovat avoinna. Jos itsellä riittää intoa, niin täällä pystyy tekemään ja kokemaan aika lailla mitä tahansa.

Matkailualaan liittyen itsellenikin valkeni vasta opinnot aloitettuani mitä kaikkea matkailu oikeasti pitääkään sisällään. Tämä on hieno ala ja mahdollisuuksia on lukemattomasti.