Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Floristiopiskelija Heli Kärkimaa – haaveista totta

Olin jo nuorena tyttönä haaveillut kukkakauppiaan työstä. Elämä tarjosi kuitenkin kaikenlaista muuta ja tuon haaveen kutsua en ehtinyt pysähtyä kuuntelemaan kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kunnes osallistuin helmikuussa 2020 kukkasidonnan peruskurssille ajatuksella, josko edes harrastuksena oppisin kukkakimpun sitomaan. Olin jäänyt edellisenä syksynä opintovapaalle vakituisesta sairaanhoitajan työstäni ja opiskelin samaan aikaan mindfulness-valmentajaksi. Sain idean opintovapaan ja aikuiskoulutustuen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisestä myös kukkasidonnan opiskeluun.

Muistan, miten ensimmäisenä kurssipäivänä ihastelin ja kuvasin kaikkia niitä ihania kukkia, joita meille kurssilaisille oli tilattu. Saimme kurssilla tiiviin tietopaketin kukkasidonnasta ja pääsimme kokeilemaan erilaisten kukkasidontojen tekemistä. Päivät olivat liian lyhyitä ja olisin halunnut oppia ja sitoa enemmän. Ehdimme kokoontua koululla kahden viikon ajan ja sen jälkeen Korona eväsi meiltä kolmannen viikon opetuksen. Kurssin aikana oli ollut keskustelua floristin ammattitutkintoon hakeutumisesta ja siihen vaadittavien kriteerien täyttämisestä.

Kevät eteni ja palasin opintovapaalta töihin, mutta jotain oli muuttunut. Olin alkanut kuunnella itseäni. Yhtenä päivänä Instagramissa huomasin mainoksen, jossa kerrottiin AhlmanEdun floristikoulutuksen hakuajan jatkamisesta. Aloin miettiä konkreettisia keinoja päästä opiskelemaan. Listasin kaikki aiemmat pienetkin kokemukseni sekä puutarha-, että kaupan alalta. Tein vaadittavan hakuvideon ja lähetin sen.

Elokuussa 2020 aloitin floristiopinnot AhlmanEdussa! Floristiopintojen lisäksi perustin toiminimen ja päätin alkaa opettelemaan myös yrittäjyyttä. Olen pitänyt kaksi pop-up- myyntiä kotini pihavarastossa ja tehnyt tilauksesta erilaisia kukkasidontoja. Opinnoista on jäänyt hyvin aikaa oman yritystoiminnan opetteluun ja olen tietoisesti sallinut itseni edetä rauhassa aloittelijan mielellä. Opiskelu on antanut paljon…se on motivoinut haastamaan itseä ja omaa luovuutta, tarjonnut kattavan floristisen tietopaketin ja mahdollistanut kädentaitojen kehittämisen. Niin ja nuorentanut monta vuotta, koska olen nauranut loistavassa seurassa enemmän kuin aikoihin.

Jos hyvin käy, valmistun floristiksi helmi-maaliskuussa 2022. Sen enempää en tulevasta tiedä. Tiedän vain, että nyt on näin ja näin on hyvä. Haluan tehdä työtä kukkien ja ihmisten parissa ehkä yrittäjänä ehkä palkollisena.

Tiedän olevani hyvin onnekas saadessani toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni. Se on edellyttänyt pysähtymistä ja oman itsen tietoista kuuntelemista, haaveiden kirkastamista ja konkretisoimista sekä itseen luottamista. Olen myös tiedostanut, miten erilaiset tunteet ohjaavat ajattelua, mutta kaikkia omia ajatuksia ei tarvitse uskoa. Itseään saa rakastaa ja jokaisella on lupa olla onnellinen.

Teksti ja kuva: Heli Kärkimaa

Juttu kirjoitettu syksyllä 2021