Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Elämää pääpöönä – matkailunopiskelijan koronakevät

Makaava koira ja seinällä post-it lappuja.

 

Oli perjantai ja 13. päivä maaliskuussa 2020. Toinen viikkoni kivassa koulutussopimuspaikassa ihanien työkavereiden kanssa ison yrityksen kokouspalveluissa oli takana ja odottelin jo seuraavaa maanantaiaamua, kun puhelin soi. Ei tarvinnut kuulemma enää maanantaina mennä töihin – kokoukset on peruttu, ei ole harjoittelijalle töitä, jatketaan koso-jaksoa kun tilanne sallii. Harmitusta, kiukkua, turhautumista, itkuakin. Oli selvää, että koronarajoitteiden takia myös hyvä navettaopastiimimme Ahlmanilla kaikkine hauskoine suunnitelmineen sai nyt jäädä telakalle.

 

Seuraavalla viikolla siirtyminen etäopiskeluun; kaikki olivat enemmän tai vähemmän pettyneitä ja epätietoisia. Mietin alanvaihtajana, että näinkö tässä nyt kävi – tuleeko minusta verkkokurssin käynyt matkailuammattilainen, jota kukaan ei koskaan palkkaa oikeisiin töihin? Kuinka pitkään päivät koostuisivat loputtomista koiralenkeistä autiolla kylätiellä ja luurit päässä istumisesta tietokoneen ääressä yöpuvussa, viikon kohokohtana jauhelihapaketin löytäminen marketista?

 

Aktiivisten valmentajiemme ansiosta löytyi joukko yrittäjiä tarjoamaan työelämäkontakteja opiskelijoille hankalana aikana. Silmiini osui listalta yritys, joka oli kiinnostanut minua pitkään. Koen palvelujen saavutettavuuden ja erityisryhmien kohtaamisen itseäni kiinnostavaksi ja tärkeäksi alaksi, ja listalla oli – Matrocks Oy! Se on esteettömiä vapaa-ajanpalveluja tarjoava perheyritys, johon olin joka tapauksessa aikonut olla yhteyksissä sitten kun ”osaan enemmän”. Nyt en jäänyt odottelemaan sitä hetkeä, vaan lähetin viestin, tartuin puhelimeen ja soitin toimitusjohtaja Paulalle. Pian hän ilmoittikin, että minun tehtäväni seuraavien puolentoista kuukauden aikana olisi tuottaa hanke, jossa jaetaan lapsiperheiden tarinoita, kuvia ja tekemisiä aikana, jolloin ei voi tavata kavereita eikä käydä harrastuksissa. Tampereen kaupungin Yhdenvertaisesti sinun -hankekokonaisuudessa tontikseni tulisi Matrocksin toteuttama hanke, jonka nimeksi tuli #pöötampere ja komeaksi tittelikseni pääpöö.

 

Pääpöö kirjoitti projektisuunnitelmaa, harjoitteli palvelumuotoilua, kirjoitti lehdistötiedotetta ja testasi erilaisten hashtagien toimivuutta some-kanavissa. Hän kirjoitti blogiin kummitusjuttua ja lehmätarinaa, soitteli toimittajille ja virkahenkilöille ja ehdotteli Paulalle yhtä sun toista. Joihinkin ideoihin tartuttiin nopeasti, mutta esimerkiksi tiedotteen kirjoittamisessa, niin tuttu tekstilaji kuin se minulle olikin, käytiin läpi monta kierrosta ja säädettiin yksityiskohtia. Sain aika vapaat kädet ja välillä piti raapia päätä kun tuli kysymys, että mitäpä seuraavaksi ajattelin tehdä, mutta aina syntyi uusia ideoita, joita sitten ryhdyttiin yhdessä haarukoimaan tarkemmin.

 

Pööprojektista olisi tarkoitus ideoida tuotteistettava palvelu, minkä koen haasteelliseksi kun näyttöä tämän 1,5 kuukauden tuotokseni tuloksista ei vielä ole. Olen nauttinut siitä, että olen saanut kirjoittaa erilaisia tekstilajeja, esittää vapaasti ideoita ja kokea, että pääkopastani lähtee aina jokin ajatus kunhan työpaikkaohjaajani Paula sitä tuuppaa vähän eteenpäin, vaikka hetken tuntuisi siltä että nyt lyö tyhjää. Hieman erikoista on ollut yrittää mennä mukaan yrityksen toimintaan etätyöntekijänä, sanomatta kertaakaan käsipäivää työkavereille. Mutta olen oppinut, että etätyö on mahdollista eikä minulla ole ollut ulkopuolinen olo. Toivon tilanteiden muuttuvan niin, että voin tavata nämä nopeasti ja tehokkaasti toimivat työkaverini pian kasvokkain ja osallistua myös kasvokkaiseen asiakastyöhön, josta olisin tosi innostunut.

 

Ennen koso-jaksoni loppua kutsun vielä kaikki Ahlmanin lapsiperheelliset osallistumaan: tervetuloa jakamaan juttuja, kuvia ja videoita lempipaikoistanne ja hauskoista touhuista! Osallistumisohjeet saa sivulta https://www.matrocks.fi/blog/osallistumiskutsu_lapsiperheille tai minulta.

 

Minua koronakevät ei lannistanut vaan rohkaisi hakeutumaan harjoitteluun kiinnostavaan yritykseen (olisin muuten suotta lykännyt yhteydenottoa) ja tarttumaan uteliaasti etätyön asettamiin haasteisiin!

#ahlman #matkailuala #koulutussopimus #matrocks #pöötampere #etäopiskelu

 

Kirjoitus ja kuvat: Matkailualan opiskelija Päivi Stöckell

 

Kuvat:

Tärkeä työ- ja opiskelukaveri ja etätyöläisen projektitaulu.