Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Alumnikuulumiset Annilta – matkailuopintoja Rovaniemellä

Anni Närvänen valmistui AhlmanEdusta matkailupalvelujen tuottajaksi keväällä 2020. Nyt, muutama vuosi myöhemmin Anni muistelee Ahlmania ja opiskeluaikaansa lämmöllä.

– Päällimmäisenä muistona tulee mieleen, että Ahlman on ympäristönä aivan ihana paikka ja ilmapiiristä sekä ihmisistä on pelkkiä hyviä muistoja.

Perustutkinnon opintojen aikana Anni nautti työssäoppimisjaksoista, joita hän tekikin monipuolisesti erilaisissa työpaikoissa. Kahden vuoden aikana Anni oli muun muassa mukana järjestämässä Folklandia festivaalia ja taidenäyttelyä sekä työskenteli Amazing Cityllä ja Tohlopin rekiluisteluradalla.

Tällä hetkellä Anni opiskelee Lapin yliopistossa matkailututkimusta ja on mukana uudessa kokemuksen muotoilun koulutusohjelmassa. ”Kokemuksen muotoilun koulutusohjelmassa yhdistyvät muotoilu ja matkailu. Muotoilun opinnoissa opit suunnittelemaan esimerkiksi asiakkaan matkailukokemukseen vaikuttavia ympäristöjä ja viestinnällisiä tuotteita sekä matkailupalveluja. Ympäristö voi olla vaikkapa asiakaspalvelutila, virtuaalinen tila, sosiaalinen media tai paikan identiteetti. Viestinnällisiä tuotteita ovat esimerkiksi esite, juliste, yritysilme, yritystunnus, pakkaus tai opasteet. Matkailun opinnoissa opit puolestaan muun muassa sen, mitä on vastuullinen matkailu, matkailuilmiö itsessään, sekä mitä syitä ja seurauksia matkailuun liittyy”, koulutusohjelmaa kuvataan Lapin yliopiston verkkosivuilla.

Alun perin Annin ykköstoiveena olisi ollut opiskella kulttuurituottajaksi Helsingissä, mutta nyt jälkeenpäin hän on erittäin tyytyväinen valintaansa lähteä rohkeasti kauemmas kotoa ja hypätä mukaan akateemiseen maailmaan, vaikka ei aluksi uskonut sitä omaksi jutukseen. Opintojen alkuvaiheessa on syvennytty esimerkiksi matkailuun ilmiönä – mikä on matkailijan rooli ja kuinka matkakohde rakentuu. Lisäksi meneillään on kestävän matkailun suunnittelun kurssi ja kokemuksen muotoilun puolella on perehdytty graafisen suunnittelun työkaluihin (Adobe) sekä kuvatulkintaan ja lehtien taittamisen perusteisiin.

– Rovaniemi on opiskelijakaupunkina ihana, on luontoa ja muutenkin pohjoisessa on jotenkin erilainen ilmapiiri. Opiskelijayhteisö on tiivis ja moni muukin on tullut tänne muualta. Kokemuksen muotoilu tuo opintoihin mukaan sopivasti konkretiaa ja luovan puolen kiinnostaessa se on oikein hyvä lisä. Opintojen aloittamisen jälkeen en ole paljon edes kaivannut Tampereelle, vaikka sinne helposti täältä junalla pääsisikin.

Tulevaisuuden suunnitelmat Annilla ovat selvät, käydä koulu loppuun ja työllistyä. Matkailumarkkinointi tai alueellinen kehittäminen voisivat olla sellaisia töitä, missä Anni näkisi itsensä, mutta myös yrittäjyys kiinnostaa. Opintojen ulkopuolelta Anni odottaa hirveästi sitä, että pääsisi taas matkustamaan enemmän ulkomailla. Vaihtomahdollisuudet koulunkin puolesta ovat toki hyvät.

Nykyisille matkailualan opiskelijoille Anni lähettää kannustavia terveisiä jatkokouluttautumisen.

– Jos joku alan opiskelijoista miettii, että lähtisi jatkokouluttautumaan, niin suosittelen. Ja vaikka akateeminen maailma ei kiinnostaisi, niin yliopistossakin on paljon käytäntöä ja sivuaineilla voi täydentää sitä, mihin haluaa erikoistua. Myöskään kauaksi lähtemistä ei kannata jännittää, Suomessa pääsee suhteellisen nopeasti kotona käymään mistä tahansa.