AhlmanEdussa on tarjolla nuorille, peruskoulun päättäville oppivelvollisille lukuvuoden mittainen kansanopistovuosi. Kansanopistovuoden aikana voit opiskella esportia tai kirjoittamista sekä yhteisiä opintoja, kuten opiskelu- ja urasuunnitelutaitoja, matemaattisia perustaitoja ja vuorovaikutus- ja viestintätaitoja. Kansanopistovuosi sopii jos haluat löytää omat vahvuutesi oppia asioita, tutustua paremmin mahdollisuuksiisi ja löytää polkusi tulevaisuuteen tai parantaa perustaitojasi ja opiskeluvalmiuksiasti menestyäksesi toisen asteen opinnoissa. Kansanopistovuoden aikana voit myös korottaa peruskoulun arvosanojasi.
Peruskoulun päättävät oppivelvolliset voivat kouluttautua meillä myös ammattiin. Ravintola- ja cateringalalla voi kouluttautua kokiksi, jolla on monipuoliset tiedot ja taidot sekä erittäin hyvät työllistymismahdollisuudet. Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa opitaan perusteet pelialan eri rooleista sekä omien pelituotteiden julkaisemisesta.
Haku opintoihin tapahtuu kevään yhteishaussa 21.2.-21.3.2023. Opiskelijavalintaan vaikuttaa valintaperusteet. Valintaperusteet näkyvät tarkemmin koulutussivuilla.
Oppivelvollisuus jatkuu siihen asti, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto). Uusi oppivelvollisuuslaki tuli voimaan 1.8.2021 ja koskee niitä opiskelijoita, jotka ovat suorittaneet perusopetuksen 1.1.2021 jälkeen ja asuvat vakinaisesti maassamme.
Oppivelvollinen nuori saa ilmaisen koulutuksen ammattioppilaitoksessa tai muussa toisen asteen koulussa kuten kansanopistossa. Nuori saa opiskella ilmaiseksi ammattikoulussa tai kansanopistossa, kunnes hän täyttää 20 vuotta.
Ilmaisia ovat:
Oppilaitos ei maksa välineitä, joita opiskelija käyttää opetuksen lisäksi harrastuksissa. Esimerkiksi esport-linja ei kustanna omaa pelitietokonetta.
Alle 18-vuotias voi keskeyttää eli lopettaa opinnot, jos hänellä on siihen hyvä syy. Opinnot voi keskeyttää väliaikaisesti tai pysyvästi.
Nuori voi keskeyttää opinnot, jos syy on
Keskeyttämiseen täytyy pyytää lupa oppilaitoksesta.
Oppivelvollisuus keskeytetään yleensä väliaikaisesti eli määräaikaisesti. Keskeytys on voimassa niin kauan kuin syy kestää. Nuori palaa keskeytyksen jälkeen jatkamaan opiskelua.
Oppivelvollisuus voidaan keskeyttää myös pysyvästi eli toistaiseksi. Se on mahdollista vain, jos pysyvä sairaus tai vamma estää opiskelun.
Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia oppivelvollisuudesta: https://okm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta