Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Uusi streaming-linja perehdyttää streamaajan ja tubettajan taitoihin Ahlmanilla – Haastattelussa Aippa

Nainen seisoo violettia seinää vasten.

 

Ahlmanilla käynnistyy syksyllä streaming-linja, joka on uusi, reilun puolen vuoden mittainen koulutus. Streaming-linjan tarkoituksena on perehdyttää opiskelija streamaajan ja tubettajan taitoihin sekä siihen, miten suunnitelmallisella työllä voit tehdä streamauksesta itsellesi uran. Linja sopii erityisesti niille, jotka ovat aloittamassa uraa tai ovat jo kokeneita tekijöitä, mutta kaipaavat erityisesti viimeistä silausta siihen, miten streamaaminen ja tubettaminen voidaan kaupallistaa ja tuotteistaa. Tätä polkua vahvistaa Jimm’s PC-Storen Streaming Lab. Ohjelman avulla streemauslinjalaiset pääsevät tutustumaan siihen, minkälaista on tehdä erilaisia kokonaisuuksia kumppaneille ja mitä vaaditaan, jos streamaamista tai tubettamista haluaa tehdä työkseen. Linjan lopussa parhaat opiskelijat palkitaan stipendeillä.

 

Ahlmanilta löytyy loistavat tilat ja tarvittavat laitteet tehdä ja toteuttaa itseäsi streamaajana tai tubettajana. Alalta tutut tekijät, kuten Eeddspeaks, Alealel, Gasoneeh sekä Aippa, vierailevat vuoden aikana linjalla ja kertovat omasta työstään. Linjalla vieraileva Aippa (Aino Lehtimäki) kertoo, että streamaus on tulevaisuutta. Se on kasvava ala, jonka huomaa katsojamäärien sekä alustojen kasvusta.

– Kun vertaan niitä aikoja, kun aloitin hommat yli viisi vuotta sitten, niin homma on kasvanut huomattavasti. Nykyään on tarjolla kaikille kaikkea, Aippa kertoo.

 

Aippa streamaa pääasiassa kilpailullisia pelejä Twitchissä ja tekee myös toisinaan IRL -sisältöä, esimerkiksi kokkausvideoita tai hengailua kavereiden kanssa. Aippa pelaa pääasiassa League of Legends -peliä ja tällä hetkellä hänellä on Twitchissä seuraajia yli 11 tuhatta.

– Kaveriporukka, jonka kanssa aloitin pelaamisen yli kuusi vuotta sitten, ehdotti mulle streamausta. Aluksi minua neuvottiin miten toimia ja siitä se sitten lähti. Olin todella kiinnostunut streamauksesta ja halusin vain lähteä kokeilemaan uutta. Alussa streamasin paljon ja katsojia kertyi toistojen jälkeen mukavasti. Tunnettavuutta tulee väkisin, kun tekee paljon sisältöä. Aluksi tämä oli vain hauska harrastus, mutta myöhemmin tästä tuli työ minulle, Aippa toteaa.

Nainen istuu tietokoneella kuulokkeet päässä ja hymyilee.

Alkuun tekeminen oli takkuavaa ja neuvoja haettiin kavereilta sekä netistä. Streamauksien tekeminen jännitti ja ujostutti.

– Nykyään ajat ovat hieman muuttuneet ja nyt nautin erityisesti siitä, että saan olla tekemisissä katsojien kanssa. Tykkään myös käydä erilaisissa pelitapahtumissa ja tavata eri tyyppejä.

 

Alussa oli myös haastavaa reagoida negatiivisiin kommentteihin.

– Olisi ollut kiva, jos olisin osannut valmistautua erilaisiin kommentteihin. Nyt niitä pystyy suodattamaan ja toisaalta negatiivisiin kommentteihin myös turtuu. Välillä haastan niitä, jotka kommentoivat negatiivisesti. Julkiseen rooliin pitää vain tottua, koska kaikkia ei voi miellyttää.

 

Streamauksessa hauskinta ja ansaitsevinta on kommunikoida katsojien kanssa.

– Lempikohta streamauksessa on ns. starting show, jossa ensimmäisen 10 minuutin aikana katsojat kommentoivat. Siinä huomaa, että katsojista löytyy paljon sitoutuneita, jotka hyppäävät heti mukaan streamiin, kun se on livenä nähtävillä, Aippa kommentoi.

 

Streamauksessa Aippa on pystynyt tuomaan ihmisiä yhteen ja saamaan myös ystäviä sitä kautta. Aipalle se on lisäksi hyvää ajanvietettä.

– Suosittelen streamausta niille, joilla on vähääkään kiinnostusta pelata tai ylipäätään streamata. Miksipä tätä ei kokeilisi!

 

Linjan tarkoitus on opettaa tapoja, joilla streamaaja voi toteuttaa erilaisia tuotantoja. Mikä tärkeintä, linja mahdollistaa urasi streamaajana, jotta työllistyisit alalle. Koulutus alkaa 19.10.2020. Hae 20.9.2020 mennessä ja katso lisää linjasta täältä: https://ahlmanedu.fi/koulutushaku/streaming-linja/

Katso Aipan livestreamauksia Twitchistä: https://www.twitch.tv/aippa