Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Pakina: Parempaa elämää sinullekin vuodesta 1997

Ankeat asiatekstit -kurssilla kokeiltiin kirjoittaa pakina – siis lyhyt, kevyt ja hauskakin teksti, jossa otetaan kantaa huumorin avulla. Tällainen ”pakinan koevedos” kurssilla syntyi!

Sci-fi-elokuvien harrastamasta maalailusta huolimatta tulevaisuuteen siirtyminen on tuonut meille lähinnä lisää tuskaa. Poissaoloaan loistavat luvatut lentävät autot ja robotit, jotka iloiten tekisivät tylsät työmme. Niiden sijaan olemme saaneet lähinnä lisää stressiä, kiirettä, vatsahaavaa, suorituspaineita ja muuta mukavaa pandemian ja sotien muodossa.

Koska ennen kaikki oli tunnetusti paremmin, ehdotan täten uutta tekniikan EU-direktiiviä, jonka myötä elektroniikan ainainen edistäminen muutetaan pikimmiten pakittamiseksi.

Aivan ensihätään direktiivi pakottaisi kaikki antipäivittämään älylaitteensa vanhaan nokialaiseen. Tämä korjaa välittömästi useita nykyelämän ongelmia, joista tässä erittelen muutamia:

Nukutko huonosti? Syypää lienee älypuhelin makuuhuoneessa, ja senhän sinä jo tiedätkin. Ei sellaista terveyslehteä olekaan, joka ei käskisi jättää puhelinta vaikkapa olohuoneen pöydälle yöksi, mutta kuunteletko sinä? Et. Ongelmasi ratkaisee vanha nokialainen! Milläs nyt viihdytät itseäsi, kun nettiliittymä katoaa pieruna Saharaan ja ainoat oikeasti hyvät pelit ovat matopeli ja bantumi? Aivan, hyvää yötä vaan.

Vaivaako sinuakin jatkuva torkuttaminen, joka pilaa aamusi ennen kuin ne ehtivät edes alkaa? Tämänkin pulman uusvanha puhelimesi ratkaisee – siinä ei nimittäin ole torkutusmahdollisuutta. Joko nouset heti tai otat rehelliset potkut ainaisten myöhästelyjen vuoksi. Eikö kuulostakin hyvältä? Rohkeimmat voivat pakittaa aina Nokia 3110:een asti. Siitä puuttuu koko herätyskello!

Entä täyttyykö sähköpostisi viikonloppuisinkin jatkuvista vaatimuksista, ikävistä käskyistä ja nuivista projekteista, joita et jaksaisi enää hetkeäkään? Arvaat varmasti, mikä on ratkaisu… Esimerkiksi vanhasta Nokia 5110:sta on aivan turhaa etsiä kalenteria. Poissa ovat asiakaspalaverit, perjantai-iltapäiviin sovitut mission kirkastamiset ja etäpalaverit Pattayalla etätöitä tekevän pomosi kanssa.

Vapaa-ajalla kiusaavista työviesteistäkään ei enää tarvitse huolehtia, sillä vanhan 3210:n viestimuistiin mahtuu kerrallaan parisenkymmentä 160 merkin viestiä. Jos tämäkin tuntuu liialliselta, palauta käyttöön lankaliittymä. Sitten vain luuri pöydälle ja palataan asiaan maanantaina!

Elämäsi hidastuu antiedistyksen myötä etanatasolle, ja pian jaksat taas katsoa yhden jakson tv-sarjaa ilman, että lakkaat samalla kynsiä, pelaat pasianssia, venyttelet ja täytät veroilmoitusta. Kuvittele sitä autuutta: ei enää yhtäkään kolmen minuutin 16 sekunnin ääniviestiä, jossa tuuli ujeltaa, puhuja mäyssää purkkaa ja horisee täytesanoja!

Jos ehdotettu projekti puhelinten parissa sujuu suunnitelmien mukaan, ensi vuonna antipäivittämisen ilosanomaa on suotavaa laajentaa uusille osa-alueille. Tuolloin pääset suuntaamaan huomiosi elämääsi haittaaviin bluetooth-kuulokkeisiin (langallisista ei koskaan lopu akku tai katoa kantama), alati reistaaviin autoihin (sano heipat monimutkaisille tietokonevioille) ja älykelloihin (pian tunnettu pelkkänä kellona).

Vuoden 2025 loppuun mennessä tv-kanaviakin on jäljellä enää neljä – kuten silloin vanhaan hyvään aikaan.

~ Maria Aarnio