Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Mikä ihmeen osuuskunta Luonnoste?

”Osuuskunta on yhtiömuoto, jonka tarkoituksena on sen jäsenistön taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen harjoittamalla taloudellista toimintaa siten, että osuuskunnan jäsenet käyttävät hyväkseen osuuskunnan tarjoamia palveluita.”

Tiesitkö, että Ahlmanilla on osuuskunta nimeltään Luonnoste? Tai miten osuuskunta toimii? Entä kuka voi olla Luonnosteessa mukana ja mitä hyötyä siitä on? Jututin Ahlmanin matkailualan opiskelijaa Pirjoa aiheen tiimoilta.

Mikä on Luonnoste?

Luonnoste on ahlmanilaisten muutama vuosi sitten perustama osuuskunta, yhteinen yritys. Osuuskunta mahdollistaa palveluista laskuttamisen ilman, että itse tarvitsisi hankkia omaa y-tunnusta ja huolehtia yritysmaailman koukeroista. Luonnoste toimii samalla myös yrittäjyyden oppimisympäristönä ja sen perimmäinen tavoite on, että jo opiskeluiden aikana voi saada rahallista korvausta tekemistään töistä ja projekteista. Luonnosteeseen ovat tervetulleita kaikki Ahlmanin opiskelijat ja siihen saa jäädä myös valmistumisen jälkeen!

Minkälaisia töitä voi laskuttaa Luonnosteen kautta?

Tähän mennessä Luonnosteen kautta on laskutettu monipuolisesti erilaisia töitä – sekä pienempiä projekteja että pitkäkestoisempia yhteistyöhankkeita. Taloyhtiöille on tehty pihasuunnitelmia ja yksityishenkilöille puutarhatöitä, kukka-asetelmia ja muita tuotteita on myyty Ahlmanilla sekä Vapriikissa ja lapsille on järjestetty syntymäpäiväjuhlia. Näin muutamia esimerkkejä mainitakseni. Pirjo itse on laskuttanut Luonnosteen kautta mm. tekemiään käännös- ja tulkkaustöitä sekä kehittämäänsä Kauppahalli -maistelukierrosta. Laskuttaminen onnistuu projektista riippumatta, rajoituksia ei ole. On kuitenkin hyvä muistaa, että palvelunsa markkinoinnista ja myynnistä on kukin lähtökohtaisesti itse vastuussa.

Mitä muita hyviä puolia Luonnosteessa on?

Laskutusmahdollisuuden lisäksi Pirjon mielestä hyvä puoli Luonnosteen jäsenyydessä on myös se, että apua ja tukea on saatavilla. Yksin ei tarvitse opetella esimerkiksi laskutukseen liittyviä asioita. Toiminnan tukena ovat erilaiset pajat, joissa opetellaan yhdessä mm. hinnoittelua ja alv-asioita. Lisäksi Luonnosteen kautta on päässyt verkostoitumaan paremmin myös muiden alojen opiskelijoiden kanssa ja on voinut miettiä paremmin erilaisia yhteistyökuvioita. Pirjo kertoo, että osuuskuntamallinen tekeminen sopii mitä mainioimmin tiimioppimismallin kanssa yksiin!

Osuuskunnan kautta laskuttaminen mahdollistaa toimimisen ns. freelancerina eli samanaikaisesti voi tehdä töitä usealle toimijalle. Lisäksi Pirjo mainitsee, että laskutusmahdollisuus voi olla ratkaiseva tekijä tarjouksen saajalle, monille yrityksille tämä tapa tilata työtä on huomattavasti edullisempaa sivukuluista huolehtimisen jäädessä pois.

Miten päästä mukaan?

Ahlmanin opiskelijoille löytyy runsaasti tietoa ja ohjeita Intrasta. Voit tehdä jäsenhakemuksen, jonka jälkeen Luonnosteen hallitus on sinuun yhteydessä. Jotta jäseneksi pääsee, tulee suorittaa pienet liittymis- ja jäsenmaksut, nämä ovat muutamien kymppien luokkaa ja niistäkin osa palautetaan, mikäli joskus eroat osuuskunnasta. Ei vaadi siis suuria investointeja! Ahlmanin henkilökunnasta Minna Erkko ja Esa Majava ovat vahvasti mukana Luonnosteen toiminnassa, joten myös he antavat mielellään aiheesta lisätietoja.

Mitä tehdä, jos haluan tilata itselleni tai yritykselleni töitä?

Ahlmanin nettisivuilta löytyy tarjouspyyntölomake, jonka täyttämällä osuuskunnan jäsenet saavat työpyynnön tietoonsa. Jos tuntee osuuskunnan jäseniä tai Ahlmanin henkilökuntaa, voi tarjouspyynnön toimittaa toki henkilökohtaisemminkin.

Vielä lyhyesti. Mikäli olet yhtään utelias yrittäjyyttä kohtaan, on osuuskunta Luonnoste erinomainen paikka aloittaa ja kokeilla omia siipiään. Pääset oppimaan, tekemään ja tietenkin tienaamaan – tiimi tukenasi.

Haastateltavana Pirjo Rantanen, kielten ja kulttuurin intohimoinen harrastaja.

Kirjoittajana Vera Loimuvirta