Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Kokkiopinnot Ahlmanilla aikuisopiskelijan ja alanvaihtajan näkökulmasta

 

Kerron tässä tiivistettynä oman polkuni; miten tähän on päädytty ja millä mielin olen nyt, kun opinnot ovat loppusuoralla. Ehkä tästä tarinasta joku saa näkemystä oman polkunsa suunnitteluun.

Olen 33-vuotias, koulutukseltani kauppatieteiden maisteri ja kahden pienen lapsen äiti. Muutaman kuukauden kuluttua voin lisätä koulutukseeni myös nimikkeen kokki, mistä olen todella ylpeä. Matka tähän pisteeseen ei ehkä ole kulkenut täysin tyypillistä reittiä, vaan matkalla on ollut hieman haparointia. Tässä elämäntilanteessa alanvaihto ravintola-alalle ei missään mielessä ole järkevää, vaikka pidänkin itseäni äärimmäisen harkitsevaisena ja järkevänä ihmisenä. Päätös on oikeastaan todella typerä, kun asiaa ajatellaan talouden ja perhe-elämän yhteensovittamisen näkökulmasta. Tämä päätös onkin tehty täysin tunteella, koska palo ruoan parissa työskentelyyn on aina ollut erittäin vahva. Oikeastaan en keksi mitään muuta alaa, mikä voisi enempää kiinnostaa. Näin jälkikäteen ajateltuna olen kuitenkin sitä mieltä, että päätös alasta ja valitsemastani oppilaitoksesta on ollut täysin oikea ja tunteeseen kannatti luottaa.

Parasta Ahlmanilla opiskelussa on ollut muiden opiskelijoiden hyvin kirjava joukko, ikäjakauma on laaja ja jokaisella on täysin erilainen tausta. Valtaosa opiskelijoista on alanvaihtajia, mikä tuo lisää mielenkiintoa opiskeluun. Opintojen alussa oli mukava huomata, etten ollutkaan ainoa hullu, joka lähtee vielä aikuisena ja hyvällä koulutustaustalla tavoittelemaan vielä jotain ihan muuta. Ahlmanin oppimisympäristöissä tuntui turvalliselta aloittaa työskentely ammattikeittiössä. Henkilökunta on sitoutunut opettamiseen ja tekemistä sai opetella rauhassa oman tasonsa mukaan. Muutamassa kuukaudessa sai hyvät perustiedot, joiden turvin oli hyvä jatkaa kentälle oppimaan lisää.

Toinen merkittävä asia on ollut mahdollisuus yksilöllisen opintopolun suunnitteluun. Opinnoista saa muokattua todella paljon omannäköisensä, jos asiaan viitsii hieman paneutua. Osaamista pystyy hankkimaan juuri niistä aiheista, missä sitä kokee eniten tarvitsevansa ja opiskelijoiden toiveita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Valinnaisien opintojen suunnittelulla voi omaa osaamistaan kehittää hyvin eri suuntiin. Esimerkiksi yrittäjyyteen saa paljon apua ja kannustusta, jos niin vain itse haluaa. Myös edellisiä opintoja pystyy hyödyntämään tietyissä aikarajoissa, mikä tietysti nopeuttaa opintoja merkittävästi. Kaikki tämä vaatii kuitenkin opiskelijan omaa aktiivisuutta ja suunnitelmallisuutta, jotta koulutuksesta saa kaiken mahdollisen irti. Kukaan ei tule tarjoamaan mitään valmista opintokokonaisuutta sinulle valmiina ja hyvä niin.

Kaiken kaikkiaan fiilikset loppusuoran häämöttäessä ovat todella hyvät, vaikka alan työllistymismahdollisuudet näissä poikkeusoloissa hieman arvelluttavatkin. Uskon kuitenkin siihen, että motivoituneita tekijöitä tullaan alalla tarvitsemaan jatkossakin ja hyville tekijöille tulee uusia mahdollisuuksia eteen jatkuvasti. Jos olet aidosti kiinnostunut ravintola-alasta niin uskallan sanoa, että Ahlmanilla on erittäin hyvät puitteet ja paljon ammattitaitoista henkilökuntaa alan opiskeluun. Suosittelen lämpimästi!

 

Anna Toivonen, kokkiopiskelija