Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Etsitään päähenkilöä!

 

Etsitään päähenkilöä!

 

Ensi elokuussa kirjoitetaan jälleen uutta tarinaa Ahlmanin kirjoittajalinjan saagaan.

Ahlman jatkaa Oriveden opiston maineikasta kirjoittajalinjaa nyt neljättä vuotta Tampereella. Uusi tarina on alkamassa, mutta se kaipaa kirjoittamista ja lukemista rakastavaa päähenkilöä. Olisiko sinusta päähenkilöksi?

 

Genren voit päättää itse: lähdetkö päähenkilöksi tarinaan, joka on silkkaa fantasiaa, uskomattomia juonen käänteitä tai roihuavaa rakkautta? Vai onko sinun tarinasi mieluummin kokoelma lyyrisiä lauseita tai räväkkä saippuasarja? Sinä päätät, mutta tietyt reunaehdot ovat jo olemassa ja niistä seuraavaksi.

Aihe on yksinkertainen: vuosi Ahlmanin kirjoittajalinjan opiskelijana.

Miljöö on idyllinen, vanha kartanoympäristö puutarhoineen, perinnepihoineen ja monine rakennuksineen Tampereella. Ympärillä kiemurtelevat pururadat ja pyörällä tai bussilla pääsee vartissa kaupungin keskustan vilskeeseen. Lehmät laiduntavat ja ruokapöydät notkuvat lähiruokaa ja luomua.

 

Tapahtumien keskus on keskellä tonttia sijaitseva yli satavuotta vanha Keltainen talo, jossa päähenkilö ja muut kirjoittajat tekevät kirjallisia taikojaan. Hiljaisina iltoina talossa voi kuulla nuoren sotilaan narisuttelevan nurkkia ja portaita.

Päähenkilö kulkee koululle mistä haluaa, kunhan joka arkipäivä kulkee, mutta halutessaan päähenkilö voi myös heittäytyä villiksi ja asua kampuksella asuntolassa. Tämä toinen vaihtoehto avaa päähenkilölle mahdollisuuden simuloida perinteisen internaattiopiskelun kaikkia osa-alueita hyveineen ja paheineen. Asumismuoto vaikuttaa välttämättä juonen käänteisiin.

 

Sivuhenkilöiden kattaus tarinassa on hyvin kirjava. Päähenkilön kannalta ehkä tärkein sivuhenkilö on kirjoittajalinjan ja Keltaisen talon ylipapitar Helena, joka tunnetaan kireästä nutturastaan, sivaltavasta karttakepistään ja leveästä hymystään. Hän pitää huolen siitä, että tarinan rakenteet pysyvät kasassa ja päähenkilön kehittyy kohti omaa kirjoittajuuttaan. Hän ohjaa päähenkilöä kohti tavoitettaan Keltaisen talon violetissa vinttihuoneessa lempeällä mutta määrätietoisella otteella.

Keltaisessa talossa pyrähtelee vuoden mittaan lukuisia hyviä haltioita, joista jokainen antaa päähenkilölle lahjan. Tämä lahja on laadukas ja korkealuokkainen opetus. Armoitettu sanataidemestari Siri Kolu tunnetaan liekehtivistä hiuksistaan ja vielä liekehtivämmistä ajatuksistaan. Hän pitää huolen päähenkilön draaman tajusta.

 

Rock-henkinen virkevälkky Daniil Kozlov (myös runoilija Susinukke Kosolana tunnettu) huolehtii päähenkilön kaunosieluisuudesta ja opastaa runouden saloihin.

Heidän lisäkseen Keltaisessa talossa nähdään kevein siivin, mutta järkähtämättömin ottein tiedollista taikasauvaansa heiluttelemassa viihdekirjallisuuden kuningatar ja syvempienkin virtausten tulkki Laura Paloheimo ja todellinen sanataideopetuksen moniosaaja, tietokirjailija Päivi Haanpää.

Hyvien kirjailijahaltioiden grand old lady, Niina Hakalahti, pitää ensi vuonnakin huolen siitä, että kirjoittajan repussa on eväitä myös linjan jälkeistä elämää varten. Saman tekee myös Oriveden opiston oraakkeli, kirjallisen kentän moniottelija Harri Istvan Mäki unohtamatta mestarisanoittaja Heikki Saloa, jonka miljoonasateessa kastuu kauttaaltaan varmasti.

 

Monet iloiset yllätykset ja käänteet sivuhenkilökattauksessa ovat vuoden aikana mahdollisia.

Päähenkilö itse tietenkin päättää tarinan genren ja juonen kuljetuksen mukaan keitä kaikkia muita tarinan sivuhenkilöiksi nousee. Mahdollisuuksia on lukuisia. Taidelinjojen välinen yhteistyö tuottaa tarinaan henkilöhahmoja kuvataiteen, musiikin ja pelilinjojen puolelta, toisaalta ammatillisen puolen floristit, pieneläinhoitajat, matkailualan ihmiset ja puutarhurit saattavat saada myös tärkeän roolin tarinassa. Ravintola Annan henkilökunnalla ja rehtoreilla on varmasti oma osuutensa juonen käänteissä.

 

Juoni rakentuu aiheen varaan ja noudattelee pääosin perinteistä sankarin matka- rakennetta. Päähenkilöllä on tavoite, mutta eteen tulee kaikenlaista, ehkä jopa äärimmäinen tulikoe, joka mittaa päähenkilön sisäistä kanttia saavuttaa päämääränsä eli kehittyä kirjoittajana. Päähenkilö kuitenkin selviää kaikesta voittajana ja saavuttaa lopulta tavoitteensa.

Teema on aihetta monisyisempi. Teeman tasolla tarina käsittelee vähintäänkin kirjoittajaksi kasvamista, mutta se on samalla tarina rohkeudesta, unelmista, sitoutumisesta omaan tekemiseen ja ennen kaikkea yksilön kasvusta omalla polullaan.

 

Onko sinun sankarin matkasi kenties jo alkanut? Tämä on kutsu seikkailuun – Ota haaste vastaan ja hae Ahlmanin kirjoittajalinjalle! Ole oman elämäsi päähenkilö!

 

Helena Murtonen-Leppä, kirjoittajalinjan vastuuopettaja