Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Ahlmanin Tilapuoti – rakkaudesta lähiruokaan

Tilapuodin myymälävastaava Sonja Rautiainen

 

Ahlmanin Tilapuoti on paikka, mistä voit löytää pirkanmaalaisten pien- ja lähituottajien tuotteita. Tilapuodin valikoimassa kunnioitetaan luomua, käsitöitä ja puhtaita raaka-aineita. Tilapuodissa myydään myös oman tilan meijerituotteita, oman tilan suomenkarjan lihaa, oman leipomon herkkuja sekä omissa ravintoloissa valmistettuja ruokia.

Tilapuodin myymälävastaavana toimii Sonja Rautiainen, jonka vastuulla on mm. tuottajien ja uusien tuotteiden etsiminen Tilapuotiin.

– Tuotteiden valitsemisessa pidän tärkeänä paikallisuutta, uutuusarvoa ja tarinaa tuotteiden takana. On tärkeää, että tuotteen takana pystyy itse seisomaan, sillä pienessä puodissa myyntityö tehdään itse ja asiakkaalle ollaan kertomassa tuotteesta kasvotusten. Tilapuodissa on hienoa, että pääsee antamaan asiakkaille uutta tietoa esim. luomusta ja lähiruoasta, Sonja listaa.

 

 

Ahlmanin oman tilan meijerituotteita

 

Ahlmanilla on myös oma Tilameijeri. Meijerivastaavana toimii Jarkko Lattu, joka hakee aina maanantaiaamuisin oman suomenkarjan maitoa omasta navetasta. Tilameijerissä maito jalostetaan piimäksi, viiliksi, rahkaksi, juustoiksi ja jogurteiksi. Meijerissä purkitetaan myös maitoa, ennen purkittamista maito ainoastaan pastöroidaan. Tämä kaikki tapahtuu samalla tilalla ja etäisyydet ovat lyhyitä.

– Jouluun on alettu valmistautua meijerissä jo hyvissä ajoin, sillä tiettyjen juustojen kypsymiseen menee 2–3 kuukautta. Joulusesonki on juustojen osalta hyvä, koska juustot kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Meijerituotteita menee ympäri vuoden myös pirkanmaalaisiin päivittäistavarakauppoihin ja ravintoloihin, sanoo Jarkko.

Ahlmanin oman tilan tuotteet ovat puhtaasti käsityötä. Ne valmistetaan puhtaista raaka-aineista alusta alkaen itse. Tilapuodissa oman tilan meijerituotteita myydään ylpeydellä ja asiakkaille pystyy lähes näyttämään oven, minkä takana tuotteet valmistuu.

 

 

Alkoholiton Ahlmanin juhlamalja

 

Joulu alkaa hiljalleen saapua myös Tilapuotiin. Omassa keittiössä valmistettuja joululaatikoita alkaa tulla myyntiin, leipomossa aletaan työstämään piparkakkutaikinaa ja joulupullaa ja Tilapuodin tuotteissa alkaa olla hyviä joululahjaideoita. Miten olisi joululahjaksi lahjakortti Tilapuotiin tai valikoima oman tilan juustoja?

– Joulutunnelma alkaa näkyä myös asiakkaissa. Erityisesti vakiasiakkaat alkavat kyselemään tilattavista jouluruoista ja kinkuista. Asiakkaat ja heidän tyytyväisyytensä onkin yksi palkitsevimmista asioista Tilapuodissa työskentelyssä. Iso osa asiakaskunnasta nimenomaan koostuu asiakkaista, jotka käyvät viikoittain ostoksilla, Sonja kertoo.

Tilapuodista on jo useampana vuotena saanut tilattua valmiit jouluruoat ennakkotilauksella. Viime vuonna jouluruokien ennakkotilaus siirrettiin verkkokauppaan, sama toistuu myös tänä vuonna ja jouluruokien ostaminen verkkokaupan kautta käy jo kuumana. Viime vuodesta oppineena noutopäiviä on kaksi ja noutoajat on porrastettu. Asiakas valitsee verkkokaupasta tuotteet mitkä haluaa ostaa, valitsee päivämäärän ja noutokellonajan, maksaa tuotteet ja noutaa valitsemanaan ajankohtana. Noutopäivänä pidämme huolta turvaväleistä ja suosittelemme maskin käyttöä, jotta meillä asioiminen olisi turvallista.

Pirkanmaalta löytyy vielä paljon ihmisiä, jotka eivät ole löytäneet tietään Tilapuotiin. Sonjan laaja tietämys tuotteista ja ravintola-alan osaaminen takaavat hyvän palvelun. Oman keittiön valmiit ja laadukkaat ruoka-annokset ovat kiireisen perheen pelastus ja Ahlmanin leipomossa leivotut tuoreet juurileivät ja sämpylät ovat täydellisiä aamiaispöytään.

 

Ahlmanin Tilapuoti on helmi, joka kannattaa löytää.

 

 

Kuvat ja kirjoittanut: Jenni Jussila