Skip to content
Ammatillista koulutusta, taideaineita, pelilinjoja, lähiruokaa sekä kokous- ja majoituspalveluja maaseutumiljöössä, Tampereen keskustan kupeessa.

Ahlmanin floristi-koulutus on tiimioppimista: ”Kukkien luova yhdistely ja eri sidontatyylien oppiminen yhdessä muiden kanssa koukuttaa”

Leikkokukkia, taustalla kaksi naista.

Floristiopiskelija Heli Väliharju jatkoi floristin opintoihin käytyään Ahlmanin kukkasidonnan peruskurssin. Alassa kiinnostavinta on nimenomaan kukat ja sidonta.

Ahlmanilla floristiopinnot suoritetaan tiimiopiskeluna hurmaavassa maalaismaisemassa.
– Mukavinta on pakertaa porukalla kukkatöitä. Täällä Ahlmanilla tehdään, arvioidaan ja opitaan koko ryhmä yhdessä, Heli kertoo.

Kukat ovat eläviä ja erilaisia. Sidonnan haaste on oppia yhdistämään kukkia siten, että kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.
– Kiinnostavaa on myös oppia eri sidontatyylien teoriat ja huomata miten niitä sovelletaan käytännössä. Oppimista tapahtuukin vähintään yhtä paljon työssäoppimispaikalla kuin koulussa, summailee Heli.

– Ahlmanilla opiskelu on tiimityötä, mutta koulutus henkilökohtaistetaan jokaiselle opiskelijalle sopivaksi kokonaisuudeksi tukemaan omaa tulevaisuutta, kertoo linjan vastuuvalmentaja Katja Nurminen.

Heli aloitti opinnot hieman muita myöhemmin, joten opiskelemaan oppiminen on pitänyt tehdä vauhdissa.
– Itseohjautuva koulutus vaatii tavoitteellista itsensä johtamista. Vastauksia ei anneta valmiina, vaan kysymyksetkin pitää keksiä ensin itse ja vasta sen jälkeen voi etsiä vastauksia. Opetustapa valmentaa kehittämään omaa luovuutta ja luomaan itse. Sitähän floristin työ parhaimmillaan on.

Floristin työssä kasvava osa-alue on vihersisustukseen ja stailaukseen liittyvä osaaminen sekä erilaisiin tilaisuuksiin tarjottavat kokonaispalvelut. Erilaiset tuote-esittelyt, kilpaileminen ja harrastelijakurssien vetäminen ovat osa ammattitaitoa.

Kukkakauppa-alan nopea kehittyminen edellyttää jatkuvaa itsensä kehittämistä ja ammattitaidon päivittämistä sekä eri materiaalien arvostamista työskentelyssä. Laadukas asiakaspalvelu ja hyvä kasvien tuntemus ovat oleellinen osa floristin ammattia.

Ahlmanin floristiopinnot tuovat tuoretta näkökulmaa visuaalisuuteen, markkinointiin sekä myyntiin.
–Asiakaspalvelu ja markkinointi ovat isossa roolissa ja ne ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin sidontataidot, ehkä nykypäivänä tärkeämpiäkin, toteaa Heli.